ဟင္းအျဖစ္သာမက က်န္းမာေရးဓာတ္စာအျဖစ္ပါ သံုးႏိုင္တဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ပင္

ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္လို႔ဆိုလုိက္တာနဲ႔ လူတိုင္းလိုလို အႀကိဳက္ေတြ႔ၾကသလို ျမန္မာလူမ်ဳိးတိုင္းရဲ႔ထမင္း၀ိုင္းမွာ မပါမျဖစ္ ဟင္းအမယ္တစ္မ်ဳိးပါ။ ရာသီဥတုေၾကာင့္ အစာစားခ်င္စိတ္မရွိပဲ ခံတြင္းမေတြ႔တဲ့အခါ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေၾကာ္ ျဖစ္ျဖစ္ ဒါမွမဟုတ္ မွ်စ္နဲ႔ခ်က္စားမယ္ဆိုရင္ ခံတြင္းၿမိန္ေစတာအမွန္ပါပဲ။ ဒီလို လူတိုင္းအႀကိဳက္ေတြ႔ၾကတဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ဟာ စားေကာင္းရုံတင္မဟုတ္ပဲ အာဟာရျဖစ္ေစတဲ့ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ရွိပါတယ္။

အဂၤလိပ္လို roselle လို႔လူသိမ်ားတဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ပင္ဟာ ခ်ဳံႏြယ္ပင္အမ်ဳိးအစားျဖစ္ၿပီး Malvaceae မ်ဳိးရင္း၀င္ပါ။ မူလရင္းျမစ္က အာဖရိကတိုက္ကျဖစ္ၿပီး ေနာက္ပိုင္း အိႏိၵယ၊ အေရွ႕ေတာင္အာရွႏုိင္ငံေတြဆီကို ျပန္႔ႏွ႔ံခဲ့တာပါ။ အပင္ႏုစဥ္မွာ အစိမ္းေရာင္ျဖစ္ၿပီး ခူးဆြတ္ဖို႔ ရင့္မွည့္လာခ်ိန္မွာ အနီေရာင္အျဖစ္ ေျပာင္းသြားပါတယ္။ ကယ္လိုရီအရလည္း ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္စာမွ ၂၈ ကယ္လိုရီပဲရွိပါတယ္။

က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးေတြက အေအးမိဖ်ားနာတာကို သက္သာေစသလို ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ အားနည္းျခင္း ေရာဂါေတြအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္တဲ့ ဓာတ္စာတစ္မ်ဳိးလည္းျဖစ္ပါတယ္။ သြားနဲ႔သြားဖံုးကိုလည္း ႀကံ႔ခိုင္ သန္မာေစပါတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္မွာ အာဟာရျဖစ္ေစတဲ့ ဗီတာမင္ေအ၊ ဘီတူး၊ စီတို႔အျပင္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ သံဓာတ္၊ မဂၢနီစီယမ္၊ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္၊ ေဖာ့စ္ေဖာရပ္စ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္တို႔ပါ ပါ၀င္ပါတယ္။

ခ်ဥ္ေပါင္ပင္ကို ဟင္းအျဖစ္သာမက ေဆး၀ါးအျဖစ္ပါ လြန္ခဲ့တဲ့ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက အသံုးျပဳခဲ့ ပါတယ္ တဲ့။ သြားကိုက္ျခင္း၊ ဆီးပိုး၀င္ျခင္း၊ အေအးမိဖ်ားနာနဲ႔ အရက္နာေရာဂါသက္သာေစမယ့္ ေဆး၀ါးေတြ ေဖာ္စပ္ ရာမွာ အသံုးျပဳခဲ့ၾကတာပါ။ တခ်ဳိ႕ေဒသေတြမွာ ေသြးတိုးနဲ႔ ကိုလက္စထေရာ ေလ်ာ့က်ေအာင္ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ကိုအေျခာက္ခံၿပီး ေရေႏြးအျဖစ္ ေသာက္သံုးၾကပါတယ္။

ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ သံဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့အစားအစာေတြ စားေပးသင့္တာမို႔ သံဓာတ္ပါ၀င္တဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ကို ေန႔စဥ္ ၂၇ ဂရမ္ပမာဏေလာက္ စားေပးသင့္ပါတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္မွာပါ၀င္တဲ့ ဗီတာမင္စီေၾကာင့္ မိုးရာသီမွာျဖစ္ေလ့ရွိတဲ့ အေအးမိဖ်ားနာျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီအျပင္ ကိုယ္ခံအား ေကာင္းေစၿပီး ေရာဂါပိုးမႊားေတြကို တိုက္ဖ်က္ေပးတဲ့ သံဓာတ္ေၾကာင့္ ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုးတာကိုပါ ကာကြယ္ၿပီး သားျဖစ္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳတဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို ေဒသအႏွံ႔အျပားမွာ ကိုယ့္နည္း ကိုယ္ဟန္နဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ၾကသလို ခ်ဥ္ေပါင္ေစ့၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေျခာက္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူး စတာေတြကိုပါ ရိုးရာေဆး၀ါး အျဖစ္ ယေန႔တိုင္ ယံုၾကည္စြာ အသံုးျပဳလ်က္ရွိပါတယ္။ Ref: Health

Benefits Times