သခြားသီးစိမ္ထားသည့္ ေရကေပးစြမ္းႏိုင္မည့္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

ပူျပင္းေျခာက္ေသြ႕လြန္းလွတဲ့ ေႏြရာသီအခ်ိန္ကိုေရာက္လာၿပီဆိုရင္ေတာ့ အပူခ်ိန္ကိုေလ်ာ႕ခ်ဖို႕အတြက္ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြကို ေသာက္သံုးေပးျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။

အားလံုးထဲကမွ သခြားသီးစိမ္ေရကေတာ့ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အထူးေကာင္းမြန္တဲ့ ဗီတာမင္နဲ႕သတၱဳဓာတ္တို႕ ႀကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ၿပီး ေရငတ္ေျပေစမွာျဖစ္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးနဲ႕လည္း ညီညြတ္တဲ့အတြက္ သခြားသီးစိမ္ေရကို ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ရရွိလာႏိုင္တဲ့ အက်ိုးေက်းဇူးေတြကို ေဝမ်ွေပးလိုက္တယ္ေနာ္။

၁။ လတ္ဆတ္တဲ့သခြားသီးကို စားသံုးျခင္းသည္ သန္႕ရွင္းလတ္ဆတ္တဲ့ေလကို ရွဴရိႈက္ျခင္းႏွင့္ ညီမွ်မႈရွိျခင္း

အစာအိမ္မွာအပူလြန္ကဲမႈဟာ ခံတြင္းနံ႕ဆိုးမႈကိုျဖစ္ေပၚေစတယ္ဟု ေရွးေခတ္ပညာရွင္တစ္ဦးက ေဖာ္ျပထား ပါတယ္။ သခြားသီးဟာ အေအးစာအသီးအနွံ ျဖစ္သည့္အတြက္ ခံတြင္းႏွင့္ဆိုင္သည့္ ျပႆနာေတြကို ေပ်ာက္ကင္းေစမွာပါ။ သခြားသီးမွာပါ၀င္တဲ့ ေရဓာတ္က ခံတြင္းနံ႕ဆိုး၀ါးမႈကို ျဖစ္ေပၚေစတဲ့ ဘတ္တီးရီးယား ေပါက္ဖြားမႈကို ဟန္႕တားေပး သည့္အတြက္ ယခင္ကထက္ ခံတြင္းနံ႕သင္းပ်ံ႕လာေစမွာျဖစ္ပါတယ္။

၂။ သခြားသီးစိမ္ေရသည္ က်န္းမာႀကံ႕ခိုင္သည့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးႏိုင္ျခင္း

ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈနည္းပါးၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ႀကြယ္၀သည့္ အစားအစာမ်ားက အစာစားခ်င္စိတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးၿပီး က်စ္လ်စ္သန္စြမ္းေသာ ကိုယ္ခႏၶာအေလးခ်ိန္ကို ထိန္းသိမ္းႏုိင္ေအာင္ကူညီေပးမွာပါ။ သခြားသီးတစ္ပန္းကန္ တြင္ ကယ္လိုရီ (၂၀) ထက္ ပိုမပါ၀င္ႏုိင္ေသာေႀကာင့္ အဆာေျပအေနျဖင့္စားသံုးရန္ အထူးေကာင္းမြန္သည့္ ကယ္လိုရီအ နည္းဆံုး သစ္သီးတစ္မ်ိဳးပင္ျဖစ္ေပသည္။ အျခားအသီးအႏွံမ်ားႏွင့္ မတူဘဲ သခြားသီးတြင္ ႀကြပ္ရြေသာအရသာရွိၿပီး ကယ္လိုရီႏွင့္ပတ္သတ္၍ လံုုး၀ပူစရာမလိုဘဲ မိမိတို႕ရဲ႕ပါးစပ္အာသာကို ေျဖေဖ်ာက္ႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါသည္။

၃။ ဦးေႏွာက္ပိုင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ားကိုကာကြယ္ေပးျခင္း

သခြားသီးမ်ားတြင္ Fisetin ေခၚသည့္ Anti-Inflammatory Flavonol ပါ၀င္ေသာေႀကာင့္ သင္တို႕၏ ဦးေႏွာက္ကုိ ပိုမိုက်န္းမာႏုပ်ိဳေစမွာျဖစ္ပါသည္။ ဒါ့အျပင္ ေလ့လာမႈမ်ားအရ အယ္ဇိုင္းမာေရာဂါခံစားေနရေသာ ေရာဂါရွင္မ်ား၏ သိျမင္ႏိုင္စြမ္းရွိသည့္ ကိုယ္ခႏၶာအစိတ္အပိုင္းမ်ားကို ေရရွည္အလုပ္လုပ္ႏိုင္ေအာင္ ေထာက္ပံ့ေပးသည္ဟူ၍လည္း ေဖာ္ျပခ်က္မ်ားရွိေပသည္။

၄။ ဗီတာမင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္မ်ား ထပ္ေပါင္းပါ၀င္ျခင္း

သခြားသီးသည္ ေန႕စဥ္ပံုမွန္ျမင္ေတြ႕ေနရေသာ အသီးအႏွံအမ်ိဳးအစားတစ္ခု ျဖစ္ေသာ္ျငားလည္း အာဟာရ ဓာတ္ႀကြ ယ္၀ေသာအက်ိဳးေက်းဇူးတို႕ အေျမာက္အျမား ေပါင္းစပ္ပါ၀င္ပါသည္။ သခြားသီးတစ္လံုးတြင္ ဗီတာမင္ေအ၊ ဘီ-၆ ႏွင့္ ဗီတာမင္စီတို႕အျပင္ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္ႏွင့္ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္တို႕လည္း ေရာစပ္ ပါ၀င္သည့္ အတြက္ေႀကာင့္ အထူး ပင္ေရြးခ်ယ္စားသံုးသင့္ေပသည္။

၅။ ေရဓာတ္ကုိထိန္းသိမ္းေပးျခင္း

အစာစားမႈလြန္ကဲျခင္း၊ ေလးလံထိုင္းမိႈင္းျခင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚရျခင္းမွာ ေရဓာတ္ကုန္ခမ္းျခင္းေႀကာင့္ပင္ ျဖစ္ေပသည္။ ထုိ႕ အျပင္ပူအိုက္ေျခာက္ေသြ႕ေသာ ေႏြအပူထဲတြင္ ေနထိုင္ရသက္သာေစရန္ ပံုမွန္အခ်ိန္မ်ား ထက္ ေရကိုပိုမိုေတာင့္တႀကေပသည္။ ထိုအခ်ိန္မ်ားတြင္ ရိုးရိုးေရကိုေသာက္သံုးျခင္းထက္ သခြားသီးစိမ္ေရကို ေသာက္သံုးျခင္းက ေရမႀကာ ခဏဆာျခင္းကို သက္သာေစမွာျဖစ္ပါသည္။

၆။ အသားအေရအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္ျခင္း

သခြားသီးမ်ားတြင္ပါ၀င္သည့္ ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးက၀က္ျခံႏွင့္ အျခားအသားအေရဆုိင္ရာ ျပႆနာမ်ားျဖစ္ေပၚ မႈမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အခ်ိဳ႕လူမ်ားသခြားသီးကိုလွီးၿပီး မ်က္ႏွာေပၚ ေပါင္းတင္တာကိုျမင္ေတြ႕ဖူးႀကမွာ ျဖစ္ေပမယ့္ တကယ္တမ္း အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို ပိုခံစားခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေရစိမ္ေသာက္တာက အေကာင္းဆံုးပဲျဖစ္ပါတယ္။

Credit: myfoodmyanmar