အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္တို႔ရဲ႕ အဟာရတန္ဖိုး

အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ေတြမွာ စြမ္းအင္၊ ပ႐ိုတင္း၊ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္၊ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီး အက္စစ္တို႔ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ အရသာေကာင္းမြန္ၿပီး သယ္ေဆာင္ရ လြယ္ကူတဲ့ အခြံမာ အေစ့အဆန္ေတြကို အၾကာႀကီး သိမ္းထားလို႔လည္း ရပါတယ္။ အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ေတြမွာ စြမ္းအင္နဲ႔ အာဟာရဓာတ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။

Seed

မိုႏိုမျပည့္ဝဆီ ျဖစ္တဲ့ Oleic Acid နဲ႔ Palmitoleic Acid ေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ျမင့္တက္ေစပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ မိုႏိုမျပည့္ဝဆီ ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ေျမထဲပင္လယ္ေဒသ အစာေတြဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာေရာဂါနဲ႔ ေလျဖတ္တာတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ ေၾကာင္း သိရပါတယ္။

အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ေတြမွာ အိုမီဂါ ၃ မရွိမျဖစ္ ဖက္တီးအက္စစ္ ပါဝင္မႈမ်ားပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ ဒီပါဝင္ ပစၥည္းေတြေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ကာ ေသြးတိုးတာ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းတာ၊ ရင္သား၊ အူမႀကီးနဲ႔ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ႐ူမတြိဳက္ အဆစ္ေရာင္နာ၊ စိတ္ဓာတ္က်တာနဲ႔ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါတို႔လို ေရာဂါေဝဒနာေတြကိုလည္း သက္သာေစ ပါတယ္။

အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ေတြမွာ ကာ႐ိုတင္း၊ ရက္စ္ဗာရထေရာ၊ လူတင္၊ ခရစ္ပတိုဇန္သင္းတို႔လို အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ေတြပါဝင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ နာ့ဗ္ေၾကာ ယိုယြင္းပ်က္စီးတာ၊ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါနဲ႔ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုး ကူးစက္မႈတို႔မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြအရ ေျမပဲမွာပါတဲ့ ရက္စ္ဗာရထေရာဟာ ေသြးေၾကာ ထဲက ေမာ္လီက်ဴးျဖစ္စဥ္ကို ေျပာင္းလဲေစတဲ့ နည္းနဲ႔ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။

အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ေတြမွာ ဗီတာမင္ဓာတ္ ပါဝင္တဲ့အျပင္ မဂၢနိစ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ သံဓာတ္၊ မဂၢနီ ဆီယမ္၊ ဇင့္၊ ဖလို႐ိုက္နဲ႔ ဆီလီနီယမ္တို႔ ပါဝင္မႈမ်ားပါတယ္။ မဂၢနိစ္ဟာ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို တြန္းလွန္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။

ပိုတက္စီယမ္ဟာ ဆဲလ္နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္ အရည္ထဲမွာ အေရးပါတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ၿပီး ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းနဲ႔ ေသြးဖိအား ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးပါတယ္။ ေၾကးနီဟာ ေသြးနီဥထုတ္လုပ္မႈအတြက္ အေရးပါၿပီး သံဓာတ္က ေသြးနီဥျဖစ္ေပၚဖို႔အတြက္ လိုအပ္ပါတယ္။

ဖလို႐ိုက္က အ႐ိုးနဲ႔ သြားေတြထဲမွာ ပါဝင္ပစၥည္းတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ၿပီး သြားပိုးစားေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ေတြမွာ ဗီတာမင္အီး ပမာဏမ်ားမ်ား ပါဝင္တာေၾကာင့္ အေရျပားနဲ႔ ဆဲလ္အေျမႇးပါးေတြ တင္းရင္းေအာင္ ေဆာင္ရြက္ေပးပါတယ္။

အခံြမာတဲ့ အေစ့အဆန္ေတြမွာ ႐ိုင္ဘိုဖေလဘင္၊ ႏိုင္ယာစင္၊ သိုင္ယာမင္၊ ပန္တိုသီးနစ္အက္စစ္၊ ေဖာလိတ္ အစ ရွိတဲ့ ဗီတာမင္ဘီအုပ္စု ပါဝင္တာေၾကာင့္ အေထြေထြ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။


Leave a Reply