စပ်စ္သီး၏ ေကာင္းက်ိုးမ်ား

နံနက္ေစာေစာ စပ်စ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ပါက ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကိုက္ျခင္း Migrane ကို သက္သာေစသည္ ။ စပ်စ္သီး အခြံမွာပါေသာ Pte-rostilbene ႏွင့္ Saponin တို႔က ေသြးထဲတြင္ Cholesterol စုပ္ယူမႈကို ဟန္႔တားေပး သျဖင့္ အဆီကို က်ေစသည္ ။ ၄င္းတြင္ပါဝင္ေသာ Resve-ratrol မွ အယ္ဇိုင္းမားေရာဂါ ျဖစ္ေစေသာ Amyloidal Peptide ကို ေလ်ာ့ေစသျဖင့္ အယ္ဇိုင္းမားေရာဂါ ျဖစ္မႈကို ဟန္႔တားေပးသည္ ။ ၄င္းျပင္ ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရးကို အားေပးၿပီး အာ႐ံုေၾကာမ်ား ခ်ိဳ႕ယြင္းပ်က္စီးလာမႈကို ေႏွာင့္ေႏွးေစသည္ ။ ေက်ာက္ကပ္ အတြင္း ေသြးေၾကာ မ်ား၏ ဖိအားကို ေလ်ာ့ေပးသျဖင့္ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါမ်ားကို သက္သာေစသည္ ။

Nitric Oxide Level ကို ျမင့္ေစသျဖင့္ ေသြးခဲျခင္းကို ကာကြယ္ေပးေသာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာ ဂါကို ကာကြယ္ေပး သည္ ။ ၄င္းတြင္ ပါဝင္ေသာ Anti Oxidant မွ မေကာင္းေသာအဆီ LDL Cholesterol ကို က်ေစသည္ ။ အစာမေက်မႈကို ကာကြယ္ေပးသည္ ။ ၄င္းတြင္ ပါဝင္ေသာ Resver-atrol မွ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့ေစသည္ ။ ရင္သားႏွင့္ အူမႀကီး ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးသည္ ။ ၄င္းတြင္ ပါဝင္ေသာ Anthocyanin ႏွင့္ Proanthocyanin တို႔က ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ႀကီးထြားမႈကို ဟန္႔တားေပးသည္ ။

ပါဝင္ေသာ Flavonoid မွေရတိမ္ Cataract ျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးၿပီး အိုမင္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ် ေပးသည္။ စပ်စ္သီးကို တစ္ေန႔ (၃)ႀကိမ္ စားပါက အသက္ႀကီး၍ အျမင္အာ႐ံုခ်ိဳ႕ ယြင္းေသာေရာဂါ Macular Degeneration ၏ ၃၆%ကို ေလ်ာ့ခ်ေပးသည္။ စပ်စ္သီးအစိမ္းသည္ iron ဓာတ္ ႄကြယ္ဝစြာပါဝင္သျဖင့္ ေသြးအားကို ေကာင္းေစ  ေသာေၾကာင့္ ေမာပန္းမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစသည္။ စပ်စ္သီးအနီသည္ ဘက္တီးရီးယားကို သတ္သည့္ အာနိသင္ ရွိသည့္ အျပင္ ပိုလီယိုဗိုင္းရပ္စ္ႏွင့္ ေရယုန္ ဗိုင္းရပ္စ္တို႔ကို သတ္ႏိုင္ေသာ အာနိသင္လည္းရွိသည္။

Credit:  Health Updates Journal