အဆီမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြကို ဆားနဲ႔ တြဲဖက္ စားသံုးရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္

ကၽြႏ္ုပ္တို႔ေတြ အစဥ္အဆက္သိခဲ့ၾကတာကေတာ့ ဆားအသံုးျပဳတာမ်ားသြားရင္ က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းဘူးဆိုတာပါပဲ။ ဒါေပမယ့္ ေလ့လာမႈ တစ္ခုထဲမွာေတာ့ သိပၸံပညာရွင္ေတြ ရွာေဖြေတြ႔ရွိခဲ့တာက ဆားဟာ အဆီတက္ေစတဲ့ အစားအစာေတြနဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးပါက လူေတြကို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က် ေစႏိုင္တယ္ဆိုတာပါပဲ။

အားလူးေၾကာ္လိုမ်ိဳး အသင့္စားအစားအစာ ေတြႀကိဳက္သူေတြအတြက္ေတာ့ သတင္းေကာင္းတစ္ခု ျဖစ္ တယ္ဆိုေပမယ့္လည္း သုေတသီေတြက ဆားပမာဏမ်ားတဲ့အခါမွာ ႏွလံုးေသြးေၾကာနဲ႔ဆိုင္တဲ့ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေနဆဲပဲ ျဖစ္တယ္ဆိုတာကိုလည္း သတိေပးထားခဲ့ပါတယ္။

ဒါေပမယ့္လည္း အခုတစ္ေခါက္ရွာေဖြေတြ႔ရွိမႈဟာ ကယ္လိုရီ မပါ၀င္တဲ့ အာဟာရေတြက ခြန္အားမွ်တမႈနဲ႔ အေလးခ်ိန္တိုးျခင္းကို ျဖစ္ေစတယ္ဆိုတဲ့ အရင္တစ္ေခါက္ ရွာေဖြေတြ႕ရွိမႈအေပၚ သက္ေရာက္မႈေတြ ရွိတယ္ဆိုတာကိုေတာ့ သုေတသီေတြက အခိုင္အမာ ဆိုေနၾကပါတယ္။

ထိုေလ့လာမႈကိုေတာ့ Lowa တကၠသိုလ္က သုေတသီအဖြဲ႔ဟာ ၾကြက္ေတြကို သာမာန္အစာေတြနဲ႔ အဆီ ပမာဏမ်ားတဲ့ အစာေတြကို ေကၽြးၾကည့္ခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီအခါမွာ ဆား ပမာဏနည္းၿပီး အဆီပမာဏမ်ားတဲ့ အစာကိုစားတဲ့ ၾကြက္ဟာ ၁၆ ပတ္အတြင္း ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၁၅ ဂရမ္ ေလာက္တိုးလာခဲ့ပါတယ္။ အဆီ ပမာဏလည္းမ်ားၿပီး ဆားပမာဏ လည္းမ်ားတဲ့ အစာေတြကို ေကၽြးလိုက္တဲ့အခါမွာေတာ့ ၾကြက္ဟာ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ တိုးလာမႈ မရွိခဲ့ပါဘူး။

တစ္နည္းအားျဖင့္ ဆားေတြရဲ႕ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ဟာ အစာေခ်ဖ်က္မႈကို အားေကာင္းေစခဲ့တာကို ေတြ႔ရွိခဲ့ ရၿပီး အဆီကေတာ့ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ စုပ္ယူျခင္းကို ခံခဲ့ရတာပဲျဖစ္ပါတယ္။

သစ္ထူးလြင္(က်န္းမာေရး)