ၾကက္ဥပုပ္ရဲ႕အနံ႔က ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကုိ ကာကြယ္ေပးႏုိင္
ၾကက္ဥပုပ္အနံ႔ကုိေတာ့ ဘယ္သူမွ ႏွစ္သက္ၾကမယ္မထင္ပါဘူး။ ဒါပမယ့္ သုေတသီေတြရဲ႕ ေလ့လာေတြ႔ရွိခ်က္ အရ ၾကက္ဥပုပ္ကေန ထြက္လာတဲ့ အနံ႔အသက္ဟာ လူေတြရဲ႕ဆီးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ပြားမႈအေပၚ အက်ိဳးသက္ေရာက္ မႈရွိေစတယ္လုိ႔ ဆုိခဲ့ၾကပါတယ္။
Exeter တကၠသိုလ္က သုေတသီေတြရဲ႕ ေလ့လာေတြ႔ရွိခ်က္အရ ၾကက္ဥပုပ္အန႔ံဟာ က်န္းမာေရးဆုိင္ရာ ရႈပ္ေထြးတဲ့ ျဖစ္စဥ္ေတြျဖစ္တဲ့ ႏွလံုး၊ ေက်ာက္ကပ္နဲ႔ မ်က္လံုးနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ေရာဂါေတြအျပင္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ေၾကာင့္ထိခိုက္ပ်က္စီးမႈျဖစ္ေပၚတဲ့ ႏွလံုးေရာဂါေတြကုိ ကုသႏုိင္စြမ္းရွိတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္ေတြဟာ သူတို႔ရဲ႕ ေသြးထဲမွာ ဂလူးကို႔စ္ဓာတ္ေတြမ်ားတာေၾကာင့္ ဆဲလ္ေတြရဲ႕ Mitochondria ကုိေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ဒီလုိျဖစ္ေပၚတာေၾကာင့္ ေအာက္ဆီဂ်င္ရဲ႕ အဆိပ္ေတြကုိ ေျဖႏုိင္တဲ့ႏႈန္းေလ်ာ့နည္း သြားၿပီးေသြးဖိအားနဲ႔ႏွလံုးရဲ႕ လည္ပတ္မႈစနစ္ကုိ ထိခိုက္မႈေတြျဖစ္ေပၚေစႏုိင္တာပါ။ သုေတသီေတြက ၾကက္ဥ ပုပ္ရဲ႕ အန႔ံမွာပါဝင္တဲ့ ဓာတ္ေတြကုိ ရွာေဖြေဖာ္ထုတ္ရာမွာ AP39 နဲ႔ AP123 ဆုိတဲ့ေဆးႏွဟ္မ်ိဳးကုိ ေဖာ္ထုတ္ ႏုိင္ခဲ့ၾကၿပီး ဒါဟာဆုိရင္ ၾကြက္ေတြနဲ႔ စမ္းသပ္ရာမွာ ေအာင္ျမင္ခဲ့ၿပီးျဖစ္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔အေနနဲ႔ ဆီးခ်ိဳ ေၾကာင့္ျဖစ္ေပၚေစတဲ့ Mitochondria, ဆဲလ္ေသြးဖိအားနဲ႔ တစ္ရႈးဆံုးရႈံးမႈေတြကုိ ဒီေဆးႏွစ္မ်ိဳး ကျပန္လည္ ကုသႏုိင္တာကုိေတြ႔ခဲ့ရပါတယ္” လုိ႔ ဒီသုေတသနကုိ ဦးေဆာင္တဲ့ ေဒါက္တာ Matthew Whiteman ကဆုိပါ တယ္။
( Beauty Syh )