ငွက္ေပ်ာသီး အမ်ိုးမ်ိုးမွာ ပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓါတ္မ်ား

တခ်ိဳ႕သူေတြက ငွက္ေပ်ာသီးကို စိမ္းမွ ႀကိဳက္ၾကသလို၊ တခ်ိဳ႕ကလည္း မွည့္ၿပီး အဝါေရာင္သန္းေနမွ ႀကိဳက္ၾက တာလည္း ရွိပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးေတြမွာ ပိုတက္ဆီယမ္ဓာတ္ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ေနေပမယ့္ တျခား အာဟာရဓာတ္ေတြကေတာ့ ငွက္ေပ်ာသီးရဲ႕ သက္တမ္း (မွည့္၊မမွည့္ေသးတာ)အေပၚမူတည္ၿပီး ကြာျခားမႈ ရွိပါတယ္။

မမွည့္ေသးတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ သၾကားဓာတ္နည္းပါး သင့္မွာ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါရွိတယ္ဆိုရင္ေတာ့ မွည့္ေနတဲ့  ငွက္ေပ်ာသီးထက္ မမွည့္ေသးတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးကို စဥ္းစားသင့္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးက မွည့္ေနရင္ ကစီဓာတ္ ေတြကေန သၾကားဓာတ္ကို ေျပာင္းလဲလာပါတယ္။ ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံက အာဟာရ ပညာရွင္ Rhianon Lambert က “မမွည့္ေသးတဲ့ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္ ပါဝင္မႈက ၈၀ ကေန ၉ ၀% ေလာက္ရွိေနၿပီး ငွက္ေပ်ာသီးမွည့္သြားရင္ ဒီဓာတ္ေတြက သၾကားဓာတ္ကို ေျပာင္းလဲသြားပါတယ္”လို႔ ေျပာပါတယ္။

မွည့္တဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးေတြက အစာေျခဖို႔ ပိုၿပီးလြယ္ကူ အစာေျခစနစ္နဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ျပႆနာရွိတတ္ သူေတြကေတာ့ မွည့္ေနတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးကို စားသင့္ပါတယ္။ အညိဳေရာင္သန္း ေနတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးက Antioxidants ပိုမ်ား ငွက္ေပ်ာသီးက အညိဳေရာင္သန္းလာတာက ငွက္ေပ်ာသီးမွာပါဝင္ေနတဲ့ ကစီဓာတ္ေတြက သၾကားဓာတ္အျဖစ္ေျပာင္းသြားၿပီး သူတုိ႔က ပိုၿပီး ခ်ိဳလာ ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ငွက္ေပ်ာသီးနဲ႔ မုန္႔ဖုတ္မယ္ဆိုရင္ ဒီလို ငွက္ေပ်ာသီးေတြကို အသံုးျပဳၾကတာပါ။

အညိဳေရာင္သန္းေနတဲ့ငွက္ေပ်ာသီးေတြမွာ Antioxidants ဓာတ္ေတြပိုမ်ားမ်ားလာပါတယ္။

Credit: Myfood