ေကာ္ဖီကို ပံုမွန္ ေသာက္သံုးသူေတြဟာ ရုတ္တရက္ခ်က္ခ်င္း ေသဆံုးႏိုင္ေခ်နည္း

သင္ဟာ ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းကို စြန္႔လႊတ္ဖို႔ စဥ္းစားထားတယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဒီအေတြးကို ျပန္လည္သံုးသပ္ဖို႔ လိုပါလိမ့္မယ္။ ကၽြမ္းက်င္သူေတြရဲ႕ ေျပာၾကားခ်က္အရ လူအမ်ားစု အတြက္ ေကာ္ဖီကို ေရွာင္ၾကဥ္ဖို႔ မလိုအပ္ပါဘူး။

ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံ Dietitians အဖြဲ႔အစည္းမွာ ရွိတဲ့ ပေရာ္ဖက္ဆာ Clare Collins က ေျပာျပခဲ့တာကေတာ့ ေကာ္ဖီ ပံုမွန္ ေသာက္သံုးသူေတြဟာ အသည္းကင္ဆာျဖစ္ေစဖို႔ နဲ႔ မေမွ်ာ္လင့္ပဲ ခ်က္ခ်င္းေသဆံုးသြားျခင္း မ်ိဳးျဖစ္ေစဖို႔ အခြင့္အလမ္း အရမ္းနည္းတယ္လို႔ သိရပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းမွာရွိတဲ့ သၾကားဓါတ္ေတြကို စြမ္းအင္အျဖစ္ေျပာင္းလဲေပးႏိုင္တဲ့ အင္ဆူလင္ ဆိုတဲ့ေဟာ္မုန္းတစ္မ်ိဳးကို လံုေလာက္စြာမထုတ္လုပ္ႏိုင္ျခင္း (သို႔) ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ အင္ဆူလင္မ်ားဟာ ေကာင္းစြာအလုပ္မလုပ္ေတာ့တဲ့ အခါမ်ိဳးမွာ ျဖစ္ေပၚေလ့ရွိတဲ့ အမ်ိဳးအစား ၂ ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါတို႔ ျဖစ္ေစဖို႔လည္း အခြင့္အလမ္းနည္းေစပါတယ္။

ထိုသုေတသနကတဆင့္ ထပ္မံသိရွိခဲ့ရတာကေတာ့ ေကာ္ဖီမွာ အဓိကပါ၀င္ေနတဲ့ ကဖိန္းဓါတ္ဟာ ဦးေႏွာက္ကိုလည္း ပါကင္ဆန္ေရာဂါျဖစ္ပြားျခင္းမွ ကာကြယ္ရာမွာ ကူညီေပးႏိုင္တယ္လို႔လည္း သိရ ပါတယ္။

ဒါေပမယ့္လည္း တစ္ဖက္မွာေတာ့ ေကာ္ဖီဟာ လူနည္းစုအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိေနပါေသးတယ္။ ဘယ္လို လူနည္းစု လည္းဆိုရင္ေတာ့ ကိုယ္၀န္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးေတြအေနနဲ႔ ကဖိန္း ၂၀၀ မီလီဂရမ္ခန္႔ပါ၀င္တဲ့ အသင့္ေဖ်ာ္ေကာ္ဖီ တစ္ခြက္ခန္႔လွ်င္ပင္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ျခင္းကို ထိခိုက္ႏိုင္ေခ်ရွိသလို ေကာ္ဖီဟာ ႏွလံုး ခုန္ႏႈန္း ျမန္ဆန္ေနသူေတြနဲ႔ ေသြးဖိအားျမင့္မားေနသူေတြအတြက္ မသင့္ေတာ္ႏိုင္ပါဘူး။

ဒါ့အျပင္ ကေလးငယ္ေတြအေနနဲ႔လည္း ကဖိန္းဓါတ္ကို အစာေခ်ဖ်က္ႏိုင္စြမ္းမရွိတာေၾကာင့္ ကေလးငယ္ ေတြဟာ ဆယ္ေက်ာ္သက္ အရြယ္မေရာက္ခင္မွာေတာ့ ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းကို မစတင္သင့္ဘူးလို႔ ကၽြမ္းက်င္သူေတြက သတိေပးထားပါတယ္။

# ဖိုးသူေတာ္