ဘလူးဘယ္ရီသီးရဲ့ အက်ိဳးအာနိသင္မ်ား

ဘလူးဘယ္ရီသီး (Blueberry)သီးဟာ ခရမ္းေရာင္ရင့္ရင့္ ရွိတဲ့ အသီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး သူ႔မွာ ပါဝင္တဲ့ အင္သိုဆိုင္ရာနင္ (Anthocyanin) ျဒပ္ေပါင္းေၾကာင့္ ခရမ္းရင့္ေရာင္ ျဖစ္ေနရတာပဲျဖစ္ပါတယ္။ အင္သိုဆိုင္ရာနင္ျဒပ္ေပါင္းဟာ ဖေလဗိုႏြိဳက္ (Flavonoid) မ်ိဳးႏြယ္ဝင္ ေဆးဖက္ဝင္ ျဒပ္ေပါင္း တစ္မ်ိဳးျဖစ္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ မ်ားစြာအေထာက္အကူျပဳပါတယ္။
ဒါ့ျပင္ ဘလူးဘယ္ရီသီးမွာ ဗီတာမင္-စီ၊ ဗီတာမင္ ဘီ-၆၊ ဗီတာမင္-ေအ၊ ဗီတာမင္-အီး၊ ဗီတာမင္-ေက ၊ ဇင့္၊ အမၽွင္ဓာတ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ေဖာလိတ္၊သံဓာတ္၊ ေဖာ့စဖရပ္စ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ မဂၢနီစီယမ္၊ မန္းဂနိစ္ ႏွင့္ အျခားေသာ ဓာတ္တိုးဆန႔္က်င္ အာနိသင္ရွိေသာ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားလည္းပါဝင္ပါတယ္။
ဘလူးဘယ္ရီသီး (Blueberry)ရဲ့ အက်ိဳးအာနိသင္ေတြကေတာ့ မွတ္‌ဉာဏ္ကိုေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ မ်က္စိက်န္းမာေရးကိုေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ေသြးေပါင္က်ေစျခင္း၊ေသြးတြင္းအခ်ိဳဓာတ္ကို ထိန္းညႇိေပးနိုင္ျခင္း၊ႏွလုံးေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ေပးနိုင္ျခင္း၊ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ေပးနိုင္ျခင္း၊ အရိုးက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳနိုင္ျခင္း၊၊အေရျပားက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳနိုင္ျခင္း၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို က်ဆင္းေစျခင္း ႂကြက္သားပ်က္စီးမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစျခင္း တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။
ေသြးက်ဲေဆး (Wafarin) ေသာက္ေနရသူမ်ားအေနနဲ႔ ဘလူးဘယ္ရီသီးကို ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ပင္ၿပီးမွစားသင့္သလို G6PD အင္ဇိုင္းခ်ိဳ႕တဲ့သူမ်ား (G6PD deficiency ရွိသူမ်ား) အေနနဲ႔လည္း ဘလူးဘယ္ရီကို ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။
အခုတင္ဆက္ေပးခဲ့တဲ့ အေၾကာင္းအရာကိုေတာ့ ေဒါက္တာခင္ေမာင္လြင္ (FAME)ရဲ့က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ အၾကဳံျပဳခ်က္မ်ားမွထုတ္ႏုတ္၍ စံေတာ္ခ်ိန္ဒစ္ဂ်စ္တယ္က စီစဥ္တင္ဆက္ေပးလိုက္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
#sdtimedaily