ျဖည့္စြက္ေဆးကဲ့သို႔ အာဟာရျဖစ္ေစေသာ အစားအစာမ်ား

ျဖည့္စြက္ေဆးဝါးအခ်ိဳ႕၏ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားကို ေထာက္ခံေသာ ေလ့လာမႈမ်ားစြာရွိေသာ္လည္း ယင္းျဖည့္စြက္ေဆးမ်ားတြင္ ပါဝင္ေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ားစြာသည္ အစားအစာမ်ားတြင္ ပါဝင္ေနသည္။

အဆီမပါေသာ အမဲသား၊ ၾကက္သား၊ ငါး၊ ၾကက္ဆင္သားႏွင့္ ၾကက္ဥမ်ားတြင္ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ၿပီး ႂကြက္သား မ်ား က်န္းမာေရးအထူးေကာင္းမြန္သည့္ အာဟာရဓာတ္ျဖစ္သည္။

ေဒါက္ခြရြက္၊ တ႐ုတ္ေဂၚဖီထုပ္ႏွင့္ ဘီတြတ္ဥတို႔တြင္ ခႏၶာကိုယ္၏ ေသြးလည္ပတ္မႈကို အားေကာင္းေစၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳႏိုင္သည့္ ႏိုက္ထရစ္အက္စစ္မ်ား ပါဝင္သည္။

ကိုက္လန္၊ ေဒါက္ခြရြက္၊ ၾကက္ဥ စေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ အျမင္အာ႐ံုကို အားေကာင္းေစႏိုင္ၿပီး မ်က္စိ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္သည့္ အာဟာရဓာတ္မ်ား ပါဝင္သည္။

ပဲမ်ား၊ အေစ့အဆန္မ်ား၊ ပဲနီေလးႏွင့္ ဖြဲႏုတို႔တြင္ အစာေခ် ဖ်က္မႈစနစ္ကို အားေကာင္းေစေသာ အာဟာရ ဓာတ္မ်ား ပါဝင္သည္။

ကၫြတ္၊ မက္မြန္သီးႏွင့္ နႏြင္းတို႔တြင္ ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းမႈမ်ားကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ား ပါဝင္ သည္။

ဂရင္းတီးလက္ဖက္ေျခာက္တြင္ စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလ်ာ့ပါးေစၿပီး စိတ္တည္ၿငိမ္မႈကို အားေကာင္းေစႏိုင္သည့္ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ ပါဝင္သည္။

ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ ေထာပတ္သီး၊ သေဘၤာသီး၊ အာလူး၊ စြန္ပလြံသီးတို႔တြင္ ေသြးထဲရွိ ဆိုဒီယမ္ပမာဏကို ထိန္းညႇိေပးႏိုင္ေသာ ပိုတက္ဆီယမ္ ပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ေသြးတိုးမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္သည့္ အစားအစာ မ်ား ျဖစ္သည္။

အဆစ္အျမစ္နာက်င္ျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္းႏွင့္ ႂကြက္္သားမ်ား နာက်င္ျခင္းကို ကာကြယ္ရန္ မဂၢနီဆီယမ္ ပါဝင္ေသာ အစားအစာမ်ား စားေပးသင့္သည္။

—Ref: Prevention