ခ်ဥ္ျမျမ ပင္မွည့္သီး၏ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား

ပင္မွည့္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ေသာက္သံုးဖူးျပီးျဖစ္မွာပါ။ ပံုသ႑ာန္က ၾကက္ဥနဲ႔ ဆင္ပါတယ္။ အေရာင္ကေတာ့ မင္းကြတ္သီး မွည့္သြားတဲ့ အေရာင္မ်ိဳးပါ။ အသီးကို အလ်ားလိုက္ ထက္ျခမ္းခြဲ၊ အေစ့ကို စစ္ထုတ္ျပီး၊ အဝါရင့္ေရာင္အသားကို အမ်ားအားျဖင့္ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ေသာက္သံုးတတ္ၾကပါတယ္။

New Picture

ပင္မွည့္သီးမွာ ေျမာက္မ်ားလွစြာေသာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ (A, C, B2, B3, B6)၊ သတၱဳဓာတ္၊ anti-oxidants ႏွင့္ ေရဓာတ္မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။

အမွ်င္ဓာတ္က အစာေျခဖ်က္မႈစနစ္ကို အေထာက္အပံ့ျဖစ္ေစျပီး ဝိတ္ခ်ဖို႔အတြက္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါ တယ္။ ေသြးအတြင္း ဂလူးကို႔စ္ဝင္ေရာက္မႈကို ေႏွးေကြးေစသလို ကိုလက္စတေရာ ပမာဏကိုလည္း ေလ်ာ့ခ် ေပးသည္။ ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ အဆိပ္အေတာက္ (toxic substances) မ်ားကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစသည္။

ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ားထဲမွ A, C, B2, B3, B6 ဓာတ္မ်ား ပါဝင္သည္။ အထူးသျဖင့္ ဗီတာမင္ စီ ႏွင့္ ေအ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္သည္။ ဗီတာမင္စီက ခႏၶာကိုယ္အတြင္ တုပ္ေကြးကဲ့သုိ႔ေသာ ေရာဂါပိုးမ်ား မဝင္ေရာက္ႏိုင္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးသည္။ ဗီတာမင္ေအက မ်က္စိ၊ အရည္ျပား၊ သြား ႏွင့္ အရိုး က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါတယ္။

ပင္မွည့္သီးတြင္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေကာင္းမြန္ေစသည့္ သံဓာတ္၊ magnesium၊ phosphorus၊ ပိုတက္စီယမ္ ႏွင့္ copper အစရိွတဲ့ သတၱဳဓာတ္မ်ားစြာလည္း ပါဝင္ပါေသးသည္။ ပင္မွည့္သီးတြင္ ပါဝင္သည့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားက ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေရဓာတ္ႏွင့္ အက္ဆစ္ဓာတ္ကို ထိန္းညိွေပးသည္။

ထို႔အျပင္ ေသြးဖိအားကိုလည္း ပံုမွန္အတိုင္း လည္ပတ္ေစသည့္အတြက္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္လည္း အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစေသးသည္။ ပင္မွည့္သီးက အလွအပအတြက္ေကာ၊ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာ ေကာင္း မြန္ေစတဲ့အတြက္ စာဖတ္သူတို႔ကို ျမည္းစမ္းေစခ်င္မိပါတယ္။

www.phothutaw.com


Leave a Reply