ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျမင့္တက္ေစနိုင္ေသာ အသီးအႏွံ (၅) မ်ိဳး

အသီးအႏွံမ်ားကို ေလ့လာၾကည့္လွ်င္ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးျပဳသည္ကို ေတြ႔ရမည္။ အရသာရွိရံုမွ်မက ဗီတာမင္ႏွင့္အျခားေသာ အာဟာာရဓာတ္မ်ားကိုလည္း ေပးစြမ္းႏိုင္ပါသည္။ အသီးအနွံမ်ားကို စံုလင္စြာ စားသံုး ေပးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ကို က်န္းမာၾကံ့ခိုင္ေစျပီး ခႏၶာကိုယ္၏ လုပ္ငန္းမ်ားကိုလည္း ပိုမိုေကာင္းမြန္ေအာင္ ျပဳလုပ္ေစနိုင္ပါသည္။သို႕ေသာ္လည္း အသီးအနွံအားလံုးတိုင္းမွာမူ သင္၏ ခႏၶာကိုယ္ကိုလွပေစနိုင္မည္ မဟုတ္ပါ။ လြန္ကဲစြာ စားသံုးပါက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးေစနိုင္ေသာ အာနိသင္လည္းရွိပါသည္။

ငွက္ေပ်ာသီး   မနက္စာအျဖစ္ နွစ္သက္စြာပင္ ငွက္ေပ်ာသီးကိုစားေလ့ရွိသည္။ အရသာရွိျပီး ဗိုက္၀စသည့္ အသီးကိုမည္သူကမနွစ္သက္ဘဲေနလိမ့္မည္နည္း။ သို့ေသာ္ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ ပါ၀င္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္ ၊ ပိုတက္စီယမ္ ႏွင့္ ဗီတာမင္စီတုိ႕က ကယ္လိုရီ (၁၈၀) အထိရွိသည္ကိုေတာ့ သတိျပဳရေပမည္။ ငွက္ေပ်ာသီးကို မ်ားျပားစြာစားသံုးလွ်င္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ိန္းေသေပါက္ တိုးလာမည္ ျဖစ္သည္။

ခ်ယ္ရီသီး      အရည္ရႊမ္း၍ အရသာရွိေသာ ခ်ယ္ရီသီးကိုမည္သူမွ် ျငင္းမည္ မဟုတ္ေပ။ လူအမ်ားစုက ႏွစ္သက္စြာပင္ အျခားအသီးမ်ားထက္ ပို၍ စားသံုးတက္ၾကသည္။ ခ်ယ္ရီသီးတြင္ ပါ၀င္ေသာ ပိုတက္စီယမ ဓာတ္သည္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွပိုလွ်ံေသာ ဆိုဒီယမ္ဓာတ္ကို စြန္႔ထုတ္ေစျခင္းျဖင့္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က် ေစႏိုင္ပါသည္။ ထို႕ေၾကာင့္ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ိဳးမရွိဟု ျငင္းရန္ခက္ပါသည္။ သို့ေသာ္လည္းခ်ယ္ရီသီးတြင္ သၾကားဓာတ္မ်ားျပားစြာ ပါ၀င္ျခင္းကကိုယ္တြင္းသၾကားဓာတ္ကိုတိုးျမင့္ေစႏိုင္ပါသည္။

ေထာပတ္သီး  ေထာပတ္သီးသည္ ႏို႕ကဲ့သို့ အဆီဓာတ္ပါေသာ အျခားအစားအစာျဖစ္သည္။ ကိုယ္အေလး ခ်ိန္ မတက္လိုပါကသင့္ေတာ္ရံုသာ စားေပးသင့္ပါသည္။ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ိဳးျပဳေသာမိုႏိုအဆီမ်ား ပါ၀င္ေသာ္လည္း ကယ္လိုရီဓာတ္လည္းမ်ားျပားစြာ ပါ၀င္သည့္ အသီးျဖစ္ပါသည္။

သဖန္းသီး     သဖန္းသီးတြင္ အမွ်င္ဓာတ္ႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္သည္။ က်န္းမာေရး အတြက္ေကာင္းသည္ဟုယူဆျပီး အလြန္အမင္းစားသံုးပါကက်န္းမာေရးအတြက္ မသင့္ေတာ္သလိုခႏၶာကိုယ္လည္း ၀ၿဖိဳးလာေစနိုင္သည္။သဖန္းသီးတြင္ သၾကားဓာတ္မ်ားျပားစြာပါ၀င္သည့္အတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ွာ့ခ်လိုပါကသင္၏ အစားအစာထဲတြင္ ထည့္သြင္းစားသံုးျခင္းမျပဳသင့္ပါ။

သရက္သီး     သရက္သီးသည္ အမွ်င္ဓာတ္ႏွင့္ ဗီတာမင္စီတုိ႕ မ်ားစြာပါ၀င္ေသာ အသီးျဖစ္သည္။ သို့ေသာ္ သၾကားဓာတ္လည္း မ်ားစြာပါ၀င္သည္ကို သတိျပဳသင့္သည္။ ထိုမွတစ္ဆင့္ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ျမင့္တက္ေစနိုင္သည္။ ထို႕ေၾကာင့္ အသီးအလံုးလိုက္စားျခင္းထက္ အခ်ိဳတည္ရံု အနည္းငယ္သာ စားသံုးျခင္း ကပို၍သင့္ေတာ္ပါသည္။

Credit: mizzima