ဗိုက္ပူ ခါးတုတ္ မျဖစ္ေစဖို႕ ေရွာင္ရမည့္ အစားအစာ (၇ ) မ်ိဳး
ဗိုက္ပူခါးတုတ္တာမ်ိဳး ဘယ္သူမွ မျဖစ္ခ်င္ၾကပါဘူး။ ကိုယ္လက္ေလးလံၿပီး မအီမသာျဖစ္လို႔ က်န္းမာေရးအရ ဘယ္သူမွလည္း မဝခ်င္ၾကပါဘူး။ အဲဒီလိုမဝခ်င္ဘူးဆိုရင္ေတာ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ အတ္တဲ့အစားအစာေတြ စားေပးဖို႔လိုပါတယ္။ သင့္ကို ဗိုက္ပူခါးတုန္ေစတဲ့ အစားအစာေတြကို မွ်ေဝေပးခ်င္ပါတယ္။
၁။ ႏို႕နဲ႔ ႏို႕ထြက္ပစၥည္း
ႏို႕နဲ႔ ႏို႕ထြက္ပစၥည္းေတြ မ်ားမ်ားစားတာကို ေရွာင္ေပးသင့္ပါတယ္။ အစာေခ်စနစ္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ ျပႆနာျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။ ႏြားႏို႔အစား တျခားအသီးအရြက္က ရတ့ဲႏို႔ ဥပမာ ပဲႏို႔ တို႔ကိုေျပာင္းေသာက္ ေပးပါ။
၂။ ျပဳျပင္ထားတဲ့ ႏွံစားသီးႏွံေတြ
ျပဳျပင္ထားတဲ့ ႏွံစားသီးနွံေတြမွာ အဟာရဓာတ္ပါဝင္မႈနည္းပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္မႈနည္းလို႔ အစာေခ် စနစ္ကို အခက္အခဲျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ေပါင္မုန္႔၊ ပီဇာစတဲ့ ႏွံစားသီးႏွံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့အစားအစာေတြကို မ်ားမ်ားစားသံုးျခင္းကို ေရွာင္ေပးပါ။
၃။ အသီးအရြက္စိမ္းေတြ
တသီးအရြက္စိမ္းေတြကို မ်ားမ်ားစားတာဟာလည္း သင့္ကို ဗိုက္ပူေစ ပါတယ္။ တစ္ပတ္ကို တစ္ႀကိမ္ေလာက္ ပဲစားပါ။ ျပဳတ္စားတာမ်ိဳးလုပ္ပါ။
၄။ ျပဳျပင္ထားတဲ့အသားတုေတြ
ျပဳျပင္ထားတဲ့ အသားတုေတြကိုလည္း ကန္႔သတ္ၿပီစားေပးသင့္ ပါတယ္။ အခုလို အျမန္စားအစားအစာေတြဟာ သင့္က်န္းမာေရးအတြက္လည္းမေကာင္းပါဘူး။ အဲဒီအစား ၾကက္သား ကို စားပါ။
၅။ အေၾကာ္စာေတြ
အေၾကာ္စာေတြဟာ သင့္ကို ဗိုက္ပူခါးတုတ္ေစတဲ့ အဓိကအစားအစာျဖစ္ ပါတယ္။ ကိုယ္လက္စထေရာပါမာဏကို တက္ေစၿပီး အစာေခ်စနစ္ကိုေႏွးေကြးေစလို႔ သင့္ကို ဗိုက္ပူခါးတုတ္ ေစပါတယ္။
၆။ ဟင္းအႏွစ္မ်ား
အစားအစာကို အရသာရွိေအာင္ထည့္တဲ့ ဟင္းအႏွစ္ေတြ၊ ေဆာ့လ္ေတြကို မ်ားမ်ားစားသံုးျခင္းကေန ေရွာင္က်ဥ္သင့္ပါတယ္။ အဲဒီအစားအစာေတြဟာ သင့္ကို ပုိၿပီး ဗိုက္ပူခါးတုတ္ ေစပါတယ္။
၇။ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး
က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညႊတ္တဲ့ အစားအစာျဖစ္ၿပီး အရသာရွိေပမယ့္ အမ်ားအျပား စားသံုးမယ္ ဆိုရင္ မေကာင္းပါဘူး။ ပဲေတြမွာ Polysaccharide ဆိုတဲ့ဓာတ္တမ်ိဳးပါဝင္ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္လို႔ ဗိုက္ပူလာေစ ႏိုင္ပါတယ္။ ဖိုးသူေတာ္ Credit: MyFood