လူႀကိဳက္နည္းေပမယ့္ အက်ိုးမ်ားတဲ့ နံနံပင္

နံနံပင္ဟာ ႀကိဳက္သူေတြ အတြက္ေတာ့ အနံ႔ေမႊးေစၿပီး မႀကိဳက္သူမ်ား အတြက္ကေတာ့ အနံ႔ဟာ ျပင္းလြန္း စူးရွလြန္းလွပါတယ္။  နံနံပင္ကို ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ဟင္းခတ္တဲ့ အရြက္အေနနဲ႔သာ အသံုးျပဳတာမ်ားပါတယ္။ ျမန္မာအႀကိဳက္ မုန္႔ဟင္းခါးဆိုရင္ နံနံပင္ မပါမျဖစ္ ထည့္စားၾကပါတယ္။ အသားေတြ ငါးေတြ မညွီေအာင္ နံနံပင္ေလး အုပ္ၿပီး ခ်က္ၾကသလို အသုပ္ေတြထဲမွာလည္း ထည့္စား ၾကပါတယ္။

နံနံပင္ဟာ လူႀကိဳက္မညီေပမယ့္ သူ႔ေနရာနဲ႔သူေတာ့ အသံုးတည့္ၿပီး ေဆးဖက္၀င္တဲ့ အပင္တစ္မ်ိဳးပါ။ ေရွးလူႀကီး ေတြကေတာ့ ေဆးလမ္းေၾကာင္းေရာဂါေတြ အတြက္ နံနံပင္ကို သံုးၾကပါတယ္။ နံနံပင္ကို ဆီးအိမ္ ေရာင္ရမ္းျခင္းနဲ႔ ဆီးလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ျပႆနာေတြမွာ အသံုးျပဳႏုိင္တယ္လို႔ သုေတသန ျပဳသူေတြက ေထာက္ခံၾကပါတယ္။

ေက်ာက္ကပ္ေ၀ဒနာရွင္ေတြအတြက္ ဆုိရင္လည္း နံနံပင္ကို ႀကိဳေသာက္ေပးရင္ သက္သာေစႏုိင္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ေထာက္ခံထားပါတယ္။ နံနံ ၁၀ ပင္မွ အပင္ ၁၅ပင္ ၾကားကိုပဲ ႏွုတ္ႏွုတ္ဆင္းျပီး  ေရတစ္ခြက္ စာ ျဖည့္ထားတဲ့ ေရေႏြးအိုးထဲထည့္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ၾကိဳခ်က္ေပးရပါမယ္။ ရလာတဲ့ အရည္မွ နံနံရြက္မ်ားကို စစ္ထုတ္ျပီး ျပဳတ္ရည္ တစ္ခြက္ကို အေအးခံျပီး ေသာက္ရပါတယ္။ အိႏၵိယကေ နအာရွအထိ ပ်ံႏွံ႔လာတဲ့ သဘာဝ ေဆးနည္း ျဖစ္ျပီး ႏိုင္ငံတကာ ေဆးပညာရွင္မ်ားပါ လက္ခံ အသံုးျပဳေနျပီ ျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။

Credit: myfood