ေျပာင္းဖူး၏ အက်ိဳး အာနိသင္မ်ား

 

 

ေျပာင္းဖူးမွာ အာဟာရဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ေျပာင္းဖူးမွာ ဗီတာမင္ B1 ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကာဗို ဟိုက္ဒရိတ္တည္ေဆာက္ၿဖိဳခြဲမႈမွာ အသံုးျပဳႏိုင္သလို ဗီတာမင္ B5 ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ဇီဝကမၼဆိုင္ရာ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြမွာ ကူညီႏိုင္ပါတယ္။ ေဖာလိတ္ ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ ဆဲလ္သစ္ေတြ ျဖစ္ေပၚေစသလို ဗီတာမင္စီပါဝင္မႈေၾကာင့္ ေရာဂါေတြကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္ ေျပာင္းဖူးမွာ ဗီတာမင္ B9  လို႔ေခၚ တဲ့ ေဖာလိတ္ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ႏွလံုးက်န္း မာေရးကို တိုးတက္ေကာင္း မြန္ေစပါ တယ္။ ေဖာလိတ္ဓာတ္ပါတဲ့ အစားအစာကို မ်ားမ်ားစားတာေၾကာင့္   ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္တာနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါထ တာေတြရဲ႕  ျဖစ္ႏိုင္ ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္ ေျပာင္းဖူးရဲ႕ ေနာက္ထပ္ က်န္းမာ ေရးအက်ိဳးေက်းဇူးတစ္ရပ္က အဆုတ္ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးတာပါ။ ေျပာင္းဖူးမွာ Beta Cryptoxanthin ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ အဆုတ္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ကို ေလ်ာ့က်ေစပါ တယ္။ ေဆးလိပ္ေသာက္ တဲ့သူေတြဟာ ေျပာင္းဖူးကို ပံုမွန္စားေပး ရင္ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္း ၃၇ ရာခိုင္ ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

မွတ္ဥာဏ္ကို အားေကာင္းေစပါတယ္ ေျပာင္းဖူးမွာ သိုင္ယာမင္း ဒါမွမ ဟုတ္ ဗီတာမင္ B1 ပါဝင္တာေၾကာင့္ မွတ္ဥာဏ္အစြမ္းကို ေကာင္းမြန္ေစပါ တယ္။ ဒီအာဟာရဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ ေတြကို အားေကာင္းေစၿပီး ေတြးေခၚႏိုင္တဲ့ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို တိုးတက္ေစပါတယ္။ ေျပာင္းဖူးဟာအယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

အျမင္အာ႐ံုကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္ ေျပာင္းဖူးမွာ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ ေဖာလိတ္နဲ႔ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဇီဇန္သင္းတို႔မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီအာဟာရဓာတ္ေတြက မက္ကူလာယိုယြင္း ပ်က္စီးမႈလိုမ်ိဳး မ်က္စိ ေရာဂါေတြ မျဖစ္ ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ႕က်ေစပါတယ္ ေျပာင္းဖူးမွာFerulic Acid မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါက အင္တီေအာက္ဆီး ဒင့္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ တြင္း ေရာင္ရမ္းမႈ၊ အိုမင္းမႈနဲ႔ ကင္ဆာ ေရာဂါတခ်ိဳ႕အမ်ိဳးအစားေတြကို မျဖစ္ ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ႕ က်ေစပါတယ္ ေျပာင္းဖူးတစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ၁၈ ဒသမ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ေနပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာက ေျပာင္းဖူးရဲ႕ အႀကီးမားဆံုး အက်ိဳးေက်း ဇူးတစ္ရပ္ျဖစ္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္က ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာအဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါ ရွိသူေတြမွာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ပမာဏကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

ဂ႐ုစိုက္ရန္

ေလ့လာမႈအရ ေျပာင္းဖူးဟာ သစ္သီးေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အမ်ားစုထက္ အာဟာရဓာတ္ ပိုမိုပါဝင္ပါတယ္။ လူအမ်ားစုဟာ ေျပာင္းဖူးထဲကို အဆီ၊ ဆားနဲ႔ သၾကားေတြ ထည့္ၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ၾကပါတယ္။ ေျပာင္းဖုူးကိုျပဳတ္ၿပီး သုပ္စားတာ ဒါမွမဟုတ္ စြပ္ျပဳတ္ ျပဳတ္ေသာက္တာေတြက က်န္းမာေရးနဲ႔ ပိုညီညြတ္ ပါတယ္။

ဖိုးသူေတာ္

Credit: Good Health