စပ်စ္သီးစားျခင္းျဖင့္ သက္သာေစနိုင္တဲ့ ေရာဂါမ်ား

စပ်စ္သီးမွာ ေရဓာတ္က ၇၀ မွ ၈၀ ရာခိုင္ႏွုန္း၊ သၾကားဓာတ္ ၁၅ မွ ၃၀ ရာခိုင္ႏွုန္းအထိ ပါဝင္ပါတယ္။ သူ႔မွာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ ရွိပါတယ္။

၁။  ႏွလံုးႏွင့္ ဆက္စပ္ေရာဂါကို ကာကြယ္ျခင္း

ႏွလံုးနဲ႔ ဆက္စပ္ေရာဂါအားလံုးကို တားဆီး ကာကြယ္ေပး ပါတယ္။ ေသြးထဲကို ႏိုက္ထရစ္အက္ဆစ္ဓာတ္ တိုးေစတာေၾကင့္ ေသြးလည္ပတ္မွု အားေကာင္းျပီး ေသြးခဲမွု မျဖစ္ေအာင္ တားဆီးကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါ ရွိသူမ်ားအေနနဲ႔လည္း စပ်စ္သီး ပံုမွန္  စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေဝဒနာကို သက္သာေစပါတယ္။

၂။ ဝန္းခ်ဳပ္ ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းေစျခင္း

စပ်စ္သီး စားရင္ ဝမ္းေပ်ာ့ျပီး ဘယ္လိုေၾကာင့္ပဲ ဝမ္းခ်ဳပ္၊ဝမ္းခ်ဳပ္ ဝမ္း ပံုမွန္ သြားေစပါတယ္။

၃။ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ ေဝဒနာကို

ကုသျခင္း ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္တတ္တဲ့ သူမ်ားအေနနဲ႔ မနက္တိုင္း ေရနည္းနည္းနဲ႔ ေဖ်ာ္တဲ့ စပ်စ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္သံုးဖို႔ တိုက္တြန္းထားပါတယ္။

၄။ပန္းနာ ေပ်ာက္ကင္းေစျခင္း

ပန္းနာရင္ၾကပ္နဲ႔ လည္ေခ်ာင္းတစ္ေလွ်ာက္ ေရာဂါမ်ား ကို ေပ်ာက္ကင္း ေစ ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ စပ်စ္သီး ေျခာက္ စားသံုးျခင္းက မ်ားက ပန္းနာကို ပိုေပ်ာက္ကင္းဖို႔ ထိေရာက္ ပါတယ္။

၅။ အစာမေၾက ေဝဒနာ ေပ်ာက္ကင္းေစျခင္း

အစာမေၾက၊ ရင္ျပည့္၊ ရင္ကယ္ ေရာဂါ ေဝဒနာ မွန္သမွ်ကို ေပ်ာက္ကင္းေစ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာစားျပီးတဲ့ အခါ မွီဝဲ စားသံုးသင့္တဲ့ အသီး တစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဖိုးသူေတာ္