ဆဲလ္မြန္ငါး (Salmon) ဘာလို႔ စားသင့္သလဲ

သင့္မွာ ခဏခဏ ေခါင္းကိုင္တာ၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္တာ၊ ဆံပင္ကၽြတ္တာနဲ႔ အေရျပားဆိုင္ရာ တျခား ျပႆနာ ေတြရွိေနရင္ သင့္အေနနဲ႔ လ်စ္လ်ဴမရွႈ႕သင့္ပါဘူး။ ေပါက္ေပါက္စုပ္ေတြကို စားမယ့္အစား ဆဲလ္မြန္ ငါးကို အစားထိုး စားသံုးဖို႔ အႀကံျပဳခ်င္ပါတယ္။ ဆဲလ္မြန္ငါးဟာ က်န္းမာေရးေစတဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ အမ်ားႀကီးပါ၀င္ေနတဲ့ အစားအစာျဖစ္ပါတယ္။

အေမရိကန္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအသင္းက ဆဲလ္မြန္ငါးကို တစ္ပတ္ ၂ ႀကိမ္အနည္းဆံုး စားသင့္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဆဲလ္မြန္ငါးမွာ Omega 3 Fatty Acids, ပရိုတင္း, ဗီတာမင္ နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ၾကြယ္၀တာမို႔ ေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဆဲလ္မြန္ငါး စားသင့္တဲ့ အဓိက အေၾကာင္းရင္းေတြကို မွ်ေ၀ေပးပါမယ္။

၁။ ႏွလံုးအတြက္ေကာင္းမြန္ျခင္း Omega 3 Fatty Acids ပါ၀င္မႈ ျမင့္မားတဲ့ ဆဲလ္မြန္ငါးဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ပြားျခင္းကေန ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ဖို႔ ကူညီေပးျခင္း ဆဲလ္မြန္ငါးဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ လိုအပ္တဲ့ အဆီပါ၀င္လို႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ဖို႔ အကူအညီျဖစ္ေစပါတယ္။ ေသြးလည္ပတ္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို ျမင့္တင္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၃။ ဦးေႏွာက္စြမ္းေဆာင္ရည္ Omega 3 Fatty ဟာ ဥာဏ္ရည္ဖြံ႔ၿဖိဳးမႈနဲ႔ ဦးေႏွာက္စြမ္းေဆာင္ရည္အတြက္ အဓိကလိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ျဖစ္ပါတယ္။ ကေလးငယ္ေတြအတြက္ေရာ အသက္ႀကီးတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြ အတြက္ေရာ ဦးေႏွာက္စါမ္းေဆာ္ငရည္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

၄။ ကင္ဆာ တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္ျခင္း ကင္ဆာဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း Omega 3 နဲ႔ Omega 6 Fatty Acids ပါ၀င္မႈ မညီမွ်လို႔ ျဖစ္ရတာပါ။ သင္စားေနတဲ့ အစားအစာထဲမွာ ဆဲလ္မြန္ငး ထည့္စားမယ္ဆိုရင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ႀကိဳတင္ကာကယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၅။ ဗီတာမင ္D နဲ႔ ပရိုတင္းၾကြယ္၀တယ္ ဗီတာမင္ D နဲ႔ ပရိုတင္းဓာတ္ၾကြယ္၀လို႔ အရိုးကို သန္မာေစသလို ႏွလံုးေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ၾကြက္သားကိုလည္း သန္မာေစၿပီး ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္းကို သက္သောစသလို အသားအေရနဲ႔ ဆံေကသာအတြက္လည္း ေကာင္းမြန္ပါတယ္။

၆။ စိတ္ခံစားခ်က္ကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း ဆဲလ္မြန္ငါးကို စားေပးတာဟာ စိတ္ခံစားမႈနဲ႔ ဆိုင္တဲ့ က်န္းမာေရးကို ေထာက္ပံ့ေပးၿပီး စိတ္ခံစားခ်က္ကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ စိတ္ဖိစီးမႈခံစားေနရတဲ့ သူေတြအတြက္လည္း ဆဲလ္မြန္ငါးကို စားေပးတာဟာ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။

Credit: myfoodmyanmar