ကင္ဆာေရာဂါကိုကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ နဂါးေမာက္သီးရဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

နဂါးေမာက္သီးကေတာ့ ကၽြန္မတို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြနဲ႔ ရင္းႏွီးၿပီးသားအသီးတစ္မ်ိဳးပါပဲ။ ခ်ိဳၿပီး အရသာရွိ လို႔လည္း လူႀကိဳက္မ်ားတယ္။ နဂါးေမာက္သီးရဲ့အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား-

ကင္ဆာ

နဂါးေမာက္သီးမွာ အဟာရဓါတ္ေတြအမ်ားအျပားပါ၀င္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါကိုကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့အသီးအျဖစ္လည္း လူသိမ်ားပါတယ္။ ခ်ိဳၿပီး အရည္ရႊမ္းတဲ့ နဂါးေမာက္သီး ဟာ ကယ္လိုလီပါ၀င္မႈနည္းပါးၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ အဟာရဓါတ္ေတြပါ၀င္ေနပါတယ္။

ကိုယ္အေလးခ်ိန္

နဂါးေမာက္သီးမွာ ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈနည္းပါးတာေၾကာင့္ ၀မ္းဗိုက္ကအဆီေတြ ေလွ်ာ့ခ်ရာမွာျဖစ္ျဖစ္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ရာမွာျဖစ္ျဖစ္ အသံုး၀င္ပါတယ္။ ၁၉၈ ဂရမ္ေလးတဲ့ နဂါးေမာက္သီးတစ္လံုးမွာေတာင္ ကယ္လိုရီပမာဏက ၆၀ ပဲရွိတာပါ။ ၁ ဂရမ္မွာဆို ၀.၃ ကယ္လိုရီပဲပါ၀င္ပါတယ္။

အမွ်င္ဓါတ္

နဂါးေမာက္သီးမွာ အမွ်င္ဓါတ္ေတြၾကြယ္စြာပါ၀င္လို႔ အစာေခ်စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကိုလည္း ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ တစ္ေန႔ကို နဂါးေမာက္သီး ၂၀ ဂရမ္ကေန ၃၇ ဂရမ္ထိ စားေပးသင့္ပါတယ္။ နဂါးေမာက္သီးမွာ ဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္ C နဲ႔ Beta Carotene ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ပါတယ္။ အဲဒီဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း Antioxidant က ဆဲလ္ေတြပ်က္ဆီးျခင္းကေနကာကြယ္ေပးၿပီး တျခားေရာဂါေတြ ၀င္ေရာက္မႈကေနလည္း ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။

Credit: myfoodmyanmar