ဆူ႐ွီစားျခင္းရဲ႕ ေနာက္ဆက္တြဲဆုိးက်ိဳးကို ဆရာဝန္မ်ားသတိေပး

ဆူ႐ွီဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေလ်ာ္ေကာင္းမြန္တဲ့ အစားအစာတစ္ခုပါ။ အဆီနည္းၿပီး အသားဓာတ္ မ်ားမ်ားပါဝင္တယ္ေလ။ ဒါေပမဲ့ ဆူ႐ွီႀကိဳက္ပါတယ္ဆုိသူေတြအတြက္ သတိထားစရာ ေနာက္ဆက္တြဲ ဆုိးက်ိဳး ေတြလည္း ရွိလာတာမုိ႔ ဆရာဝန္ေတြက သတိေပးေနၾကပါၿပီ။

 

ငါးအသားစိမ္းနဲ႔ ျပဳလုပ္တဲ့ ဆူရွီေတြမွာ လူကိုေဘးဒုကၡျဖစ္ေစမယ့္ ကပ္ပါးပိုးေတြ ပါဝင္ေနတတ္ပါတယ္။ အထူး သျဖင့္ အေနာက္ႏိုင္ငံေတြမွာ ဒီျပႆနာေတြ ပိုၿပီးေတြ႕ျမင္လာရတယ္လို႔ ဆုိၾကပါတယ္။

ယခုသီတင္းပတ္အတြင္းထြက္႐ွိခဲ့တဲ့ BMJ Case Reports ေဆးပညာဂ်ာနယ္ထဲမွာ ေဖာ္ျပခဲ့တဲ့ ေပၚတူဂီ အမ်ိဳးသားတစ္ဦးရဲ႕ ျဖစ္ရပ္ကိုၾကည့္ကာ သတိထားသင္ခန္းစာယူသင့္ပါတယ္။ ေပၚတူဂီႏိုင္ငံ၊ လစၥဘြန္းၿမိဳ႕က အသက္ ၃၂ ႏွစ္အရြယ္ အမ်ိဳးသားတစ္ဦးဟာ ယခင္က က်န္းမာသန္စြမ္းခဲ့ေပမဲ့ အစာအိမ္ေအာင့္ျခင္းကို တစ္ပတ္ေက်ာ္ၾကာခံစားလာခဲ့ရတာပါ။ ကိုယ္လည္းပူၿပီး ေအာ့အန္ျခင္းေတြလည္း ျဖစ္ခဲ့ရပါတယ္။

ဆရာဝန္ေတြက ယင္းအမ်ိဳးသားခံစားေနရတဲ့ လကၡဏာေတြကို ေမးျမန္းကာ ေနာက္ေၾကာင္းကို လိုက္ၾကည့္ တဲ့အခါ မၾကာခင္က ဆူရွီစားခဲ့တယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။ ယင္းအမ်ိဳးသားရဲ႕အစာအိမ္ထဲကို ေသးငယ္တဲ့ ကင္မရာ ေလးထည့္သြင္းၿပီး ေလ့လာတဲ့အခါ အစာအိမ္အတြင္းပိုင္းမ်က္ႏွာျပင္မွာ ကပ္ပါးသန္ေကာင္ ကပ္ေနတာကို ေတြ႔ခဲ့ရလို႔ Roth လို႔ေခၚတဲဲ့ ပိုက္ကြန္ငယ္ေလးကိုအသံုးျပဳကာ ဖယ္ရွားလိုက္ရပါတယ္။

အစာအိမ္ထဲမွာ ကပ္ပါးေကာင္ကပ္ေနမႈဟာ အရင္တုန္းကေတာ့ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာသာ အျဖစ္မ်ားခဲ့တာပါ။ ဂ်ပန္ ဟာ ဆူရွီကို အဓိကစားသံုးၾကတဲ့ႏိုင္ငံလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္းမွာေတာ့ ဆူရွီကို အေနာက္ႏိုင္ငံေတြမွာပါ စားသံုးလာၾကၿပီး ကပ္ပါးေကာင္ျပႆနာေတြ ပိုမိုၾကံဳေတြ႕လာရပါတယ္။ ဆူရွီမွာပါတဲ့ အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္းက တစ္ဆင့္ အစာအိမ္ထဲမွာ သန္ေကာင္(ကပ္္ပါးေကာင္) ဝင္ေရာက္သြားၿပီး ဆိုးက်ိဳးေပးေတာ့တာပါပဲ။

အစာအိမ္ထဲမွာ ကပ္ပါးေကာင္ရွိေနၿပီဆုိရင္ မအီမသာနဲ႔ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း၊ အူလမ္းေၾကာင္းပိတ္ျခင္း၊ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း နဲ႔ ယားယံဓာတ္မတည့္မႈေတြကို ခံစားရပါတယ္။ ဒီ့ထက္မက ပိုမ်ားတဲ့ ဆုိးက်ိဳးေတြကိုလည္း ၾကံဳရႏိုင္ၿပီး အသက္အႏၲရာယ္ကိုပါၿခိမ္းေျခာက္ႏိုင္တဲ့အထိ ျဖစ္သြားႏိုင္တယ္လို႔ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုရဲ႕ ေရာဂါ ကာကြယ္ေရးနဲ႔ ထိမ္းခ်ဳပ္ေရးစင္တာက သတိေပးထားပါတယ္။  Source : CBS