ပန္းေဂၚဖီစိမ္းတြင္ ပါ၀င္ေသာ ျဒပ္ေပါင္းက ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္

ပန္းေဂၚဖီစိမ္းႏွင့္ အျခားေသာ ဟင္းရြက္မ်ားတြင္ ပါ၀င္သည့္ Sulforaphane ဟု ေခၚေသာ ျဒပ္ေပါင္း တစ္မ်ိဳးက ကင္ဆာေရာဂါ ကို ကာကြယ္ရန္ အေထာက္အကူျပဳကာ ေရာဂါအဆင့္ျမင့္တက္မႈ ကို ေႏွးေကြး ေစႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈအသစ္တစ္ခုကေဖာ္ျပသည္။

ေအာ္ရီဂြန္တိုနယ္တကၠသိုလ္မွ သုေတသီမ်ားက Sulforaphane ျဒပ္ေပါင္းသည္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာဆဲလ္ မ်ားကို ေလ်ာ့က် ေစႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ယခင္ေလ့လာမႈမ်ားတြင္ မလုိအပ္ေသာ DNA တစ္မ်ိဳးျဖစ္ သည့္ Inc RNA မ်ားသည္ ဆီးက်ိတ္၊ ရင္သား၊ အစာအိမ္ႏွင့္ အဆုတ္ကင္ဆာတုိ႔ အပါအ၀င္ ကင္ဆာေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳး ျဖစ္ေပၚမႈတြင္ အဓိကေနရာမွပါ၀င္ေသာ DNA ျဖစ္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပထား သည္။

ပန္းေဂၚဖီစိမ္းတြင္ ပါ၀င္ေသာ Sulforaphane ျဒပ္ေပါင္းက ယင္း DNA ပမာဏကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ Inc RNA မ်ားသည္ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈအတြက္ ေလာင္စာကဲ့သို႔ လုပ္ေဆာင္ ႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားကေျပာသည္။ Sulforaphane ျဒပ္ေပါင္းက ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ျပန္႔ပြား ႏုိင္သည့္ စြမ္းရည္ကုိ ေလးဆအထိ ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။

ယခု ေလ့လာေတြ႕ရွိမႈသည္ ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ရန္သာမဟုတ္ဘဲ ကုသရန္လည္း အသံုး၀င္ႏုိင္ ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားကေျပာသည္။ Sulforaphane ျဒပ္ေပါင္းက ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ကာကြယ္ တားဆီးပံုကို သိႏုိင္ရန္ ေနာက္ထပ္ေလ့လာမႈမ်ား ျပဳလုပ္ရန္လိုၿပီး ယခုေတြ႕ရွိခ်က္ရလဒ္သည္ ကင္ဆာ ကာကြယ္ရန္၊ စစ္ေဆးကုသ ရန္ အသံုးတည့္ေသာ  ပစ္မွတ္မ်ားျဖစ္လာမည္ဟု သုေတသီမ်ား က သံုးသပ္ ေျပာၾကားသည္။

Credit:7Day Daily