ကန္စြန္းဥ စားသံုးေပးသင့္သည့္ အေၾကာင္းရင္;(၈) မ်ဳိး

အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ျခင္း။ ေရႊ၀ါေရာင္ကန္စြန္းဥမွာေရာ ခရမ္းေရာင္သန္းေနတဲ့ ကန္စြန္းဥမွာပါ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္စဥ္ေတြကို ေလ်ွာ့ခ်ေပးႏုိင္တဲ့အျပင္ အရြယ္တင္ႏုပ်ဳိေစၿပီး ေရာဂါပိုးမ်ား ၀င္ေရာက္ျခင္းမွလည္း ကာကြယ္တားဆီး ေပးပါတယ္။

Manganese ပါ၀င္ႏႈန္းျမင့္မားျခင္း။ အလယ္အလတ္ အရြယ္အစားရွိတဲ့ ကန္စြန္းဥမွာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ တေန႔တာ လိုအပ္ခ်က္ျဖစ္တဲ့ Manganese 28 ရာခို္င္ႏႈန္းပါ၀င္ပါတယ္။ ယင္းသတၱဳဓာတ္ အလံုအေလာက္ ရရွိျခင္းျဖင့္ အားအင္ျပည့္၀ေနေစၿပီး အ႐ိုးေတြကို သန္မာေစတဲ့အျပင္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ အျခားေသာ အာဟာရ ဓာတ္ေတြကို စုပ္ယူရာမွာလည္း မ်ားစြာအေထာက္အကူျပဳေပးပါတယ္။

Beta carotene ဓာတ္ပါ၀င္ျခင္း။ အလယ္အလတ္အရြယ္အစားရွိတဲ့ ကန္စြန္းဥမွာတေန႔တာအတြက္ လိုအပ္တဲ့ Beta carotene ဓာတ္ထက္ 200 ရာခိုင္ႏႈန္းပိုမိုပါ၀င္ပါတယ္။ ယင္း beta carotene ဓာတ္ဟာ အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ကိုယ္ခံစြမ္းအားကိုလည္း တိုးျမႇင့္ေပးပါတယ္။

Quercetion ဓာတ္ပါ၀င္ျခင္း။ ကန္စြန္းဥမွာပါ၀င္တဲ့ quercetin ဓာတ္ဟာ ေသြးတြင္းမေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ (LDL)ေတြကို ေလွ်ာ့က်ေစၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈေတြကိုလည္း ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ဒ့ါအျပင္ ႏွာေစးျခင္း၊ ဓာတ္မတည့္ျခင္း ေတြကို ေလွ်ာ့က်ေစႏုိင္တဲ့ Anti-Histamin ဓာတ္လည္း ကန္စြန္းဥမွာ ပါ၀င္ပါတယ္။

ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းညႇိေပးျခင္း။  ကန္စြန္းဥမွာ အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္၀စြာပါရွိတာေၾကာင့္ ေသြးတြင္းသို႔ သၾကားဓာတ္ စီးဆင္းမႈကို ေႏွးေကြးေစၿပီး ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ႐ုတ္တရက္ ျမင့္တက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳျခင္း။ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္နဲ႔ Vitamin B6 တို႔ဟာ ကန္စြန္းဥမွာ ၾကြယ္၀ စြာပါ၀င္ပါတယ္။ ပိုတက္ဆီယမ္ဓာတ္က ေသြးဖိအားျမင့္တက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ၿပီး Vitamin B6 က ေသြးေၾကာမာေက်ာျခင္းကိုျဖစ္ေစတဲ့ Homocysteine ကို ၿဖိဳခြဲေပးတာမို႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ဆိုင္ရာေရာဂါ ေတြ ျဖစ္ျခင္းမွ တားဆီးေပးပါတယ္။

Vitamin C ၾကြယ္၀ျခင္း။  ကန္စြန္းဥမွာVitamin C ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ပါတယ္။ ၎ဗီတာမင္ဟာ အ႐ိုးအဆစ္နဲ႔ အေရျပားက်န္းမာေရး အတြက္ လိုအပ္တဲ့ေကာ္လာဂ်င္ကို ထုတ္ေပးရာမွာကူညီေပးတဲ့အျပင္ စိတ္ဖိစီးမႈ ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။ အလယ္အလတ္အရြယ္အစားရွိတဲ့ ကန္စြန္းဥကို စားသံုး႐ံုနဲ႔ တေန႔တာ အတြက္ လိုအပ္တဲ့ vitamin C 40 ရာခိုင္ႏႈန္းကို ျဖည့္တင္းႏုိင္မွာျဖစ္ပါတယ္။

Vitamin C လံုေလာက္စြာရရွိျခင္း။ ကိုယ္ခံစြမ္းအားအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ vitamin D ကိုကန္စြန္းဥ စားသံုးျခင္းျဖင့္ရရွိႏုိင္ပါတယ္။ Vitamin D ဟာစိတ္ခံစားခ်က္ကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီးအ႐ိုးေတြကိုလည္း သန္မာေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ၿပီး အေရျပားနဲ႔သြားက်န္းမာေရးတို႔အတြက္ အထူးလိုအပ္ပါတယ္။

Credit – drmyanmar