လိေမၼာ္သီးရဲ့ အက််ဳိးေက်းဇူးမ်ား …!

လိေမၼာ္သီးဟာ ကမာၻေပၚမွာ လူႀကိဳက္အမ်ားဆံုး သစ္သီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ လိေမၼာ္သီးမွာ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြ အျပည့္အဝပါဝင္ပါတယ္။ အမ်ားဆံုးပါဝင္တာကေတာ့ ဗီတာမင္စီ ျဖစ္ပါတယ္။ အက်ိဳးထူးလွတဲ့ အဲ့ဒီဗီတာမင္ အမ်ိဳးအစားဟာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ခႏၶာကိုယ္ကို ထိခိုက္ေစတဲ့အရာေတြရဲ႕ရန္က ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

လိေမၼာ္သီးဟာ ပန္းနာေရာဂါ၊ ေခ်ာင္းဆုိးရင္ၾကပ္ေရာဂါ၊ အဆုတ္နာေရာဂါ (တီဘီ)၊ အဆုတ္ေရာင္ေရာဂါ၊  ဒူလာေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ျခင္းမွကာကြယ္ရန္၊ ကိုလက္ စထေရာေလွ်ာ့ခ်ေပးျခင္း၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ကာကြယ္ ေပးျခင္း၊ အဆစ္ေရာင္နာ၊ ေသြးဖိအားျဖင့္မားျခင္း၊ အရက္စြဲေနေသာသူမ်ား၊ လိေမၼာ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ျခင္း အားျဖင့္ အရက္ေသာက္ခ်င္စိတ္ကို သိသိသာသာ ေလွ်ာ့က်ေစျခင္း၊ လိေမၼာ္သီး အမ်ားအျပား စားသံုးျခင္းျဖင့္ ႏွာေခါင္းမွ ႏွာရည္ယုိထြက္က်ဆင္းမႈကို ေလွ်ာ့က်ေစျခင္း စတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ရရွိႏိုင္ပါ တယ္။

လိေမၼာ္သီးတြင္ပါဝင္ေသာ အာဟာရမ်ား

(၁)    ဆဲလ္မ်ားထိခိုက္ပ်က္စီးမႈမွ ကာကြယ္ေပးႏုိင္သည့္ စြမ္းအားျမင့္ antioxidant တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ Betacarotene

(၂)    သြားႏွင့္အရိုးမ်ား၏ က်န္းမာေရးကို ကာကြယ္ထိန္းသိမ္းေပးသည့္ Calcium

(၃)    ဦးေႏွာက္ဖြံ႔ၿဖိဳးမႈေကာင္းမြန္ေစသည့္ Folic Acid

(၄)    ေသြးဖိအားကို ထိန္းသိမ္းေပးသည့္ Magnesium

(၅)    ဆဲလ္အတြင္း electrolyte မွ်ေခ်ကို ထိန္းေပးၿပီး ႏွလံုးေသြးေၾကာစနစ္အေျခအေနကို ထိန္းသိမ္းေပး သည့္ Potassium

(၆)    အစားအစာမွ စြမ္းအင္အျဖစ္ေျပာင္းလဲရာတြင္ ကူညီလုပ္ေဆာင္ေပးသည့္ Thiamin

(၇)    ခႏၶာကိုယ္အႏွံ႔အျပားသုိ႔ ေအာက္ဆီဂ်င္သယ္ေဆာင္ေပးသည့္ hemoglobin မ်ားထုတ္လုပ္ရန္ ကူညီေပးသည့္ Vitamin B6  တို႔ျဖစ္ပါသည္။