ပန္းသီး စားသုံးျခင္းျဖင့္ ရရွိေသာ ေကာင္းက်ဳိး (၁ဝ) ခ်က္

တစ္ေန႔ ပန္းသီး တစ္လံုးစားလွ်င္  ဆရာဝန္ပင္ မလိုဟု အေနာက္တိုင္း ဆို႐ိုးရွိသည္။ သို႔ရာတြင္ ပန္းသီးမွ ရရွိေသာ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား ကိုမူ တိက်စြာ မေျပာႏိုင္ေပ။ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ အခ်က္မ်ားသည္ ပန္းသီး စားသံုးျခင္း၏ ဆို႐ိုးကို ေထာက္ခံေသာ ရလဒ္မ်ားပင္ျဖစ္သည္-

images2

(၁) အရိုးကိုကာကြယ္ျခင္း

Flavanoid ျဒပ္ေပါင္းသည္  ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ိဳးသမီးမ်ား၏ အ႐ိုးသိပ္သည္းဆကို ျမင့္မားေစသည္ဟု ျပင္သစ္ သုေတသီမ်ားက ဆုိသည္။ အဆုိပါျဒပ္ေပါင္းသည္ ပန္းသီး၌သာ ပါရွိသည္။ ထုိ႔အျပင္ ပန္းသီးတြင္ ပါသည့္ Boron ျဒပ္ေပါင္းသည္လည္း အ႐ိုးမ်ားကို ခိုင္မာေစသည္။

(၂) ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါမွ ကာကြယ္ျခင္း

ေလ့လာစမ္းသပ္ခ်က္အရ ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေန႔စဥ္ေသာက္သံုးေသာကေလးမ်ားသည္ တစ္လတစ္ႀကိမ္သာ ေသာက္ေသာကေလးမ်ားထက္ ပန္းနာေဝဒနာခံစားရမႈမွ ေလ်ာ့နည္းေစသည္ဟုသိရသည္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ ေလာင္းမ်ား၌ ပန္းသီးမ်ားမ်ား စားသံုးသူမ်ားႏွင့္ ပန္းသီးမစားေသာသူမ်ားကို ႏႈိင္းယွဥ္ၾကည့္ပါက ေမြးဖြားလာေသာ ကေလးမ်ားတြင္ ပန္းသီးစားသံုးမႈမ်ားေသာ မိခင္၏ကေလး၌ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈနည္းပါးေၾကာင္း ေတြ႔ရသည္ဟုဆိုသည္။

(၃) အယ္လိဇိုင္းမားေရာဂါမွ ကာကြယ္ျခင္း

အေမရိကန္ႏုိင္ငံ Cornell တကၠသိုလ္မွ သိပၸံပညာရွင္မ်ား၏ ၾကြက္မ်ားႏွင့္စမ္းသပ္ခ်က္အရ ပန္းသီးတြင္ ပါဝင္ ေသာ quercetin ျဒပ္ေပါင္းသည္ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ားရွိ Free radical မ်ားပ်က္စီးျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးသည္။ ယင္းသည္ အယ္လ္ဇုိင္းမားေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့က်ေစသည္ဟု ဆိုသည္။

(၄) ကိုလက္စထေရာ က်ဆင္းေစျခင္း

တစ္ေန႔လွ်င္ ပန္းသီးႏွစ္လံုး စားသံုးပါက ေသြးတြင္း အဆီဓာတ္ကုိ ၁၆ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

(၅) အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားျခင္းမွ ကာကြယ္ျခင္း

သုေတသီမ်ား၏ ေလ့လာခ်က္အရ ပန္းသီးစားသံုးေသာသူ ၁ဝဝဝဝ တြင္ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ ၅ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစသည္။

(၆) ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း

Cornell တကၠသိုလ္မွ စမ္းသပ္ခ်က္အရ တစ္ေန႔ပန္းသီးတစ္လံုးႏႈန္း  အေကြၽးခံရေသာ ၾကြက္မ်ားတြင္ ရင္သား ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ ၁၆ ရာခုိင္ႏႈန္း ကာကြယ္ေၾကာင္း ေတြ႔ရသည္ဟုဆိုသည္။ အဆိုပါၾကြက္မ်ားကို တစ္ေန႔ ပန္းသီး သံုးလံုး ေကြၽးေသာအခါ ၃၉ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ကာကြယ္ေၾကာင္း၊ တစ္ေန႔ေျခာက္လံုးအထိေကြၽးလွ်င္ ၄၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ကာကြယ္ေစေၾကာင္း စမ္းသပ္ေတြ႔ရွိရေၾကာင္း သိရသည္။

(၇) အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း

အဆုိပါတကၠသိုလ္၏ ေလ့လာခ်က္အရ ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္တိုက္ေကြၽးခဲ့ေသာ ၾကြက္မ်ား၌ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ပြား မႈမွာ ၄၃ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ ကာကြယ္မႈေပးေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႔ရွိရသည္။ ပန္းသီးရွိ Pectin ျဒပ္ေပါင္းသည္ အူလမ္းေၾကာင္းတစ္ေလွ်ာက္ရွိ အစာေျခစနစ္ကို အေထာက္အကူျပဳ႐ုံမက အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ ေပးသည္။

(၈) အသည္းကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့နည္းေစျခင္း

ပန္းသီးအခြံပါ ေရာႀကိတ္ထားသည့္ ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္သံုးပါက အသည္းကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ၅၇ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ကာကြယ္ေပးသည္။

(၉) ဆီးခ်ဳိ္ေသြးခ်ဳိကို ထိန္းညႇိေပးျခင္း

လူ႔ခႏၶာကိုယ္ရွိ ဂလာက်ဴတိုးနစ္အက္စစ္ကို ပန္းသီးတြင္ ပါဝင္သည့္ Pectin ျဒပ္ေပါင္းက အေထာက္အပံ့ ေပးျခင္း ျဖင့္ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳကို ထိန္းညိႇေပးသည္။

(၁၀) ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္မလာေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္ျခင္း

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ေနစဥ္ အခ်ိန္အတြင္း  ပန္းသီး သို႔မဟုတ္ သစ္ေတာ္သီး သုံးလံုးစားေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား သည္ မစားေသာအမ်ိဳးသမီးမ်ားထက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ႏႈန္း ပို၍ ျမန္ဆန္ေၾကာင္းကို ဘရာဇီး သုေတသီတို႔က ေလ့လာခ်က္အေနျဖင့္ ေဖာ္ျပထားသည္။

www.phothutaw.com


Leave a Reply