က်န္းမာေရးနဲ႔ ျပည့္စံုေအာင္ ဘူးတလံုးကိုေဆာင္

သင့္အသည္းနဲ႔ ေသြးသားသန္႔ရွင္းေစၿပီး ေသြးတိုးနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါကိုလည္း သက္သာေစတဲ့ ဘူးသီးရဲ႕ အာဟာရ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြအေၾကာင္း ေျပာျပပါမယ္။ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြဟာ ဘူးသီးကို ဟင္းခါးအျဖစ္ က်ိဳခ်က္ ေသာက္သံုး ၾကသလို ဘူးသီးကို ျပဳတ္ၿပီးတို႔စားတာ၊ သုပ္စားတာမ်ိဳးလည္း ရွိပါတယ္။ သို႔ေပမယ့္ မသန္႔ရွင္းတဲ့ ဆီနဲ႔ ေၾကာ္ ထားတဲ့ ဘူးသီးေၾကာ္က က်န္းမာေရးအတြက္ အျပည့္အစံုေတာ့ မရႏိုင္ဘူး၊ ဆိုးက်ိဳးတခ်ိဳ႕လည္း ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္ ဆိုတာေတာ့ ေျပာဖို႔လိုမယ္ မထင္ပါဘူးေနာ္။ ဘူးသီးစားေပးတာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။

14102693_1179164508814065_7228567401081952235_n

သင့္အသည္းကို ကာကြယ္ေပးတဲ့ဘူးသီး

ဘူးသီးမွာ ျပည့္ဝဆီနဲ႔ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈနည္းၿပီး အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္စီ၊ ႐ိုင္ဘိုဖေလဗင္၊ ဇင့္ (သြပ္)၊ သိုင္ယာမင္၊ သံဓာတ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္တို႔ ပါဝင္မႈမ်ားတာေၾကာင့္ အသည္း ကို သန္႔စင္ေစတယ္၊ ျပန္လည္အားျဖည့္ေပးတယ္၊ ၿပီးေတာ့ အရက္ေၾကာင့္ ထိခိုက္ေစႏိုင္တာေတြကို ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။

ဆံပင္ျဖဴတာကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ဘူးသီး

ဘူးရြက္ကရတဲ့ အရည္ဟာ အသားဝါတာကို သက္သာေစၿပီး ဘူးသီးအရည္ကေတာ့ ဆံပင္ျဖဴတာကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။

ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာမႈ သက္သာေစတဲ့ ဘူးသီး

ဘူးသီးစားေပးျခင္းျဖင့္ သင့္ကိုယ္ခႏၶာ ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာမႈေတြ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး လန္းဆန္းေစပါတယ္။ အထူး သျဖင့္ ပူျပင္းတဲ့ ေန႔ရက္ေတြမွာ လန္းဆန္းေစပါတယ္။

 

အစာမေၾကတဲ့ ေဝဒနာကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ဘူးသီး

ဘူးသီးဟာ အယ္လ္ကာလိုင္း ဂုဏ္သတၱိရွိတာေၾကာင့္ အက္စစ္ဓာတ္လြန္ကဲမႈ၊ အစာမေၾကတာနဲ႔ အစာအိမ္ အနာ တို႔ကို သက္သာေစပါတယ္။

စိတ္စြဲလြန္ေဝဒနာကို သက္သာေစတဲ့ ဘူးသီး

ဘူးသီးဟာ နာ့ဗ္ေၾကာေတြကို အားေကာင္းေစတဲ့အတြက္ အလုပ္တခုကို အႀကိမ္ႀကိမ္ အထပ္ထပ္ လုပ္တတ္တဲ့ စိတ္စြဲလြန္ေဝဒနာ (OCD) ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္လို႔ ေဆးဝါးေဗဒဂ်ာနယ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈမွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ဘူးသီး

ဘူးသီးမွာ ေရဓာတ္ ၉၆ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဘူးသီး ၁၀ဝ ဂရမ္စား တဲ့အခါ ၁၂ ကယ္လိုရီပဲ ရရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစားအစာ အျဖစ္လည္း စားသံုးၾကပါတယ္။

မ်က္စိက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ ဘူးသီး

ဘူးသီးမွာ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း ပမာဏမ်ားစြာပါဝင္တဲ့အတြက္ မ်က္စိအျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဘူးသီးဟာ အစာအိမ္ေဝဒနာ၊ အစာအိမ္အူ လမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္တာနဲ႔ လိပ္ေခါင္းစတာေတြကိုလည္း သက္သာေစ တဲ့အျပင္ ဘူးသီးမွာ ေသြးေတြကို သန္႔စင္ေစတဲ့ အာနိသင္လည္း ပါ၀င္ေနတာေၾကာင့္ ေရာဂါအမ်ားစုကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ပမာဏကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ဘူးသီး

ဘူးသီးမွာပါတဲ့ ပပ္တိုက္နဲ႔ အယ္လ္ကာလြိဳက္ေတြက ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ပမာဏကို ေလ်ာ့က်ေစတာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူေတြ အသင့္အတင့္ စားႏိုင္ပါတယ္။

အေထြေထြက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ ဘူးသီး

ဘူးသီးမွာ သိုင္ယာမင္၊ ဗီတာမင္စီ၊ ဇင့္(သြပ္)၊ သံဓာတ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္တို႔ မ်ား စြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ အေထြေထြ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

Ref: ျမန္မာ့အစားအစာနဲ႔အာဟာရ

Credit – ဧရာ၀တီ


Leave a Reply