မွ်စ္၏ က်န္းမာေရးစြမ္းပကား

ျမန္မာလူမ်ဳိးေတြက မွ်စ္ကိုေၾကာ္ခ်က္ၿပီး ဟင္းလ်ာအမ်ဳိးမ်ဳိး ျပဳလုပ္စားေသာက္တတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ မွ်စ္ေတြကို ေဆးဆိုးထားတယ္ဆိုတဲ့ သတင္းထြက္လာၿပီး ေနာက္မွာ မွ်စ္ကိုစားဖို႔ လက္တြန္႔သြားၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဆးမဆိုးထားတဲ့ မွ်စ္ေတြကို ေရြးခ်ယ္စားေသာက္ဖုိ႔ အႀကံျပဳရင္း မွ်စ္ေၾကာင့္ ရရွိလာႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရး စြမ္းပကားေတြကို ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။

4d08b861

အစာေျခစနစ္က်န္းမာျခင္း။ မွ်စ္ဟာ အစာအိမ္ရဲ႕ အစာေခ်ဖ်က္တဲ့ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ မွ်စ္ဟာ အစာအိမ္ေဝဒနာကို သက္သာေစၿပီး ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာ ေရာဂါကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။

နာတာရွည္ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း။  မွ်စ္မွာ ဖီေနာလစ္အက္စစ္ မ်ားစြာပါဝင္မႈေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ၿပီး အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အစြမ္းရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ အပါအဝင္ နာတာရွည္ ေရာဂါေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ မွ်စ္မွာပါဝင္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ဟာလည္း ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

ပိုးသတ္အာနိသင္ရွိျခင္း။ မွ်စ္မွာ ဖိုင္ကိုကမ္မီကယ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဖန္းဂက္စ္မႈိတား အာနိသင္၊ ဘက္တီး ရီးယားဆန္႔က်င္တဲ့ အာနိသင္နဲ႔ ကင္ဆာတား အာနိသင္တို႔ ရွိၾကပါတယ္။

ေသြးဖိအားကိုထိန္းသိမ္းေပးျခင္း။ မွ်စ္မွာ ပိုတက္စီယမ္ပါဝင္မႈမ်ားတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးကို က်ေစပါတယ္။ မွ်စ္တစ္ခြက္မွာ တစ္ေန႔တာလိုအပ္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ ပမာဏရဲ႕ ငါးပံုတစ္ပံု ပါဝင္ေနပါတယ္။

မေကာင္းေသာအဆီကိုက်ေစျခင္း။  မွ်စ္ဟာ မေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာအဆီ (LDL) ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ မွ်စ္မွာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ ေလ်ာ့နည္းတာေၾကာင့္ အဝလြန္သူေတြနဲ႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈမ်ားၿပီး မၾကာခဏ ဆာေလာင္မႈ ေလ်ာ့နည္းတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းေနသူေတြအတြက္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ မွ်စ္ရည္ဟာ အူလမ္းေၾကာင္းရွိ သန္ေကာင္ေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

Credit – သဘာ၀ရဲ႕အာဟာရ


Leave a Reply