အသည္း ေရာဂါမ်ား အတြက္ အသံုးျပဳသင့္ေသာ ေဆးပင္မ်ား (မုန္လာဥပင္)
ယခုတစ္ပတ္တြင္ အသည္းႏွင့္ပတ္သက္၍ အသံုးျပဳရန္ ေရးသားတင္ျပလိုေသာ အပင္မွာ မုန္လာဥပင္ျဖစ္၏။ မုန္လာဥပင္ ဆိုလွ်င္ တုိင္းရင္း ေဆးပညာရွင္မ်ား သာမက တစ္ႏိုင္ငံလံုးရွိ မိဘျပည္သူမ်ား သိႏိုင္မည္ျဖစ္၏။ မုန္လာပင္သည္ အရြက္၊ ဥႏွင့္ အျမစ္တို႔ကို ဟင္းလ်ာအျဖစ္ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ရေသာ အပင္မ်ဳိး ျဖစ္၏။ ၎ မုန္လာဥပင္မွာ ေဆာင္းရာသီတြင္ လႈိင္လႈိင္ေပၚ၏။
အထူးသျဖင့္ ေအာက္အရပ္ ေဒသေခၚအေၾကေဒသမွ အိမ္ရွင္မမ်ား၊ အထက္ အရပ္ေခၚ အညာေဒသႏွင့္အလယ္ပိုင္း ေျမလတ္ေဒသမွ အိမ္ရွင္မမ်ား ပို၍သိႏုိင္၏။ အေၾကာင္းမွာ ၎ မုန္လာဥျဖဴပင္မွ အရြက္ႏွင့္ ဥမ်ားကို အရည္ေသာက္ အခ်ဥ္ဟင္း အျဖစ္လည္းေကာင္း၊ ဟင္းခ်ဳိအျဖစ္ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ေၾကာ္ခ်က္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ လက္သုပ္ သုပ္၍ လည္းေကာင္း၊ မုန္လာခ်ဥ္ အျဖစ္ အခ်ဥ္တည္၍ လည္းေကာင္း စားေလ့ရွိၾက ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္၏။ ထို႔အျပင္ မိမိတို႔ မိသားစုအတြက္ လွ်ာရင္းျမက္ဖြယ္ ဟင္းတစ္မည္အျဖစ္ မုန္လာဥျဖဴကို အသား၊ငါးတို႔ႏွင့္ ေရာဖက္၍ ခ်က္ျပဳတ္ ေကြၽးေမြးႏိုင္၏။
ထိုမွ်မက ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ စသည္တုိ႔ႏွင့္ ေၾကာ္ခ်က္ ၍လည္း စားႏုိင္၏။ ငါးၾကင္း၊ ငါးရံ႕၊ ငါးပုဏၰား တို႔ႏွင့္ ေရာဖက္၍ ဟင္းခါးရည္ အျဖစ္ စီမံႏုိင္၏။ အဆိုပါ မုန္လာဥဟင္း တစ္ခြက္သည္ လြန္စြာမွလည္း အရသာရွိ။ မီးယပ္ခ်ိနဲ႔ ေနသူမ်ားႏွင့္သင့္၏။ အသည္းကိုလြန္စြာ အက်ဳိးျပဳ၏။ ခံတြင္းပ်က္ေနသူမ်ားႏွင့္ သင့္၏။ သည္းေျခအိတ္ ေက်ာက္တည္ သူေက်ာက္ကပ္ ေရာင္သူမ်ား၊ ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ေက်ာက္တည္ သူမ်ား၊ ဆီးခ်ဳပ္၊ ဆီးေအာင့္ ေနသူမ်ားလည္း စားသင့္၏။ မ်က္စိအျမင္ အားနည္းသူမ်ားႏွင့္လည္း သင့္၏။ မုန္လာဥပင္၏ ႐ုကၡေဗဒအမည္မွာ Taphanus Sativus Linnျဖစ္၏။ Curciferae မ်ဳိးရင္းတြင္ ပါဝင္၏။ အဂၤလိပ္ အမည္မွာမူ Radishျဖစ္၏။
အသံုးဝင္ ေဆးပင္မ်ားႏွင့္ ျမန္မာ့တိုင္းရင္းေဆးနည္း လက္စြဲစာအုပ္တြင္ မုန္လာဥ သတၱဳရည္ ဟင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္းကုိ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ဆီးက်န္၍ ပူျခင္း၊ နာျခင္းမ်ားကို သက္သာေစသည္။ အသည္း၌ျဖစ္ေသာ ေရာဂါမ်ားႏွင့္ အသည္း ေရာင္အသားဝါ ေရာဂါကို မုန္လာဥ ပါးပါးလွီး၍ သၾကားႏွင့္ ဆတူ စားေပး ရပါသည္။ ဆီးအိမ္ႏွင့္ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ေက်ာက္တည္ ေရာဂါ၌ မုန္လာဥ သတၱဳရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုးစာ ေန႔စဥ္ ေသာက္ေပးပါက ဆီးအိမ္ အတြင္းရွိ ေက်ာက္မ်ားကို တျဖည္းျဖည္း ေၾကမြ၍ က်ဆင္း ေစပါသည္။ မီးယပ္ထိမ္ျခင္း၊ မီးယပ္ခ်ဳပ္ျခင္း စေသာ ေရာဂါမ်ား၌ မုန္လာေစ့မႈန္႔ ႏွစ္ပဲသားကို ေရေႏြးႏွင့္ ေသာက္ေပးပါက ဥတုေသြးမ်ား စင္ၾကယ္စြာ သက္ဆင္းေစသည္ဟု ေဖာ္ျပ ထား၏။
စာေရးသူ အေနျဖင့္ မုန္လာဥျဖဴႏွင့္ မုန္လာဥနီ ႏွစ္မ်ဳိးစလံုးကို အသည္းေဆးမ်ားႏွင့္ တြဲဖက္၍လည္းေကာင္း၊ ဓာတ္စာ အေနျဖင့္လည္းေကာင္း ေပးေကြၽးေလ့ရွိရာ ေရာဂါသက္သာမႈ ျမန္ဆန္ေၾကာင္း ေတြ႕ရေလ၏။ မုန္လာဥျဖဴ ရြက္သည္ အဖ်ဥ္းေရာဂါ၊ အေဖာေရာဂါတို႔ အတြက္လည္းေကာင္းမြန္လွ၏။ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိ အဆိပ္အေတာက္မ်ား ေျပေလ်ာ့ ေစရန္ မုန္လာဥျဖဴရြက္ႏွင့္ ဥကိုဟင္းလ်ာအျဖစ္ ရက္သတၱပတ္လွ်င္ တစ္ႀကိမ္မွႏွစ္ႀကိမ္အထိ ခ်က္ျပဳတ္ စားသင့္လွ ၏။ အစားမွား၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ေဆးမွား၍ ေသာ္လည္းေကာင္း အစာအဆိပ္သင့္ပါက မုန္လာဥ သတၱဳရည္ ဆတူေရာစပ္ တိုက္ေပးရ၏။ ထိုအခါ ပ်ဳိ႕အန္ေစ၍ ဝမ္းတြင္းရွိ အစာမ်ားႏွင့္ အဆိပ္မ်ား ထြက္က် ေစႏုိင္၏။ အလြယ္ တကူသံုးစြဲႏုိင္ေသာ အစာအဆိပ္ေျဖေဆးျဖစ္၏။ သို႔ျဖစ္၍ အသည္းေရာဂါရွင္မ်ား အေနျဖင့္မိမိတို႔ ေန႔စဥ္ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ေနေသာ အစာအာဟာရတြင္ အပါအဝင္ျဖစ္သည့္ မုန္လာဥႏွင့္အရြက္ အေျကာင္းကို အေရးႀကံဳက အသံုး ျပဳႏုိင္ပါေၾကာင္း တင္ျပ လုိက္ရပါ သည္။ ။ Ref ဦးေက်ာ္စိန္(မိုးကုတ္)