ေလျဖတ္ျခင္းကိုကာကြယ္ဖို ့ ငွက္ေပ်ာသီး စားၾကပါစို ့….

ပိုတက္စီယမ္ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ သစ္သီးေတြဟာ ေသြးဖိအားကို က်ဆင္းေစနိုင္ပါတယ္။ ေသြဖိအား ျမင့္မားတာ (ေသြးတိုးတာ) ဟာ ေလျဖတ္ဖို႔ အဓိက အခ်က္ၾကီးပါ။ ပိုတက္စီယမ္မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ အစာ စားသူေတြဟာ ေလျဖတ္နိုင္ေျခ ၂၄ ရာခိုင္နွုန္း ေလ်ာ့နည္း လာပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးမ်ားမ်ားစားျပီး အာလူးေၾကာ္လိုမ်ိဳး ၾကြပ္ရြတဲ့ အစာေတြကို ေရွာင္ရွားတာေၾကာင့္ ေလျဖတ္တာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္နိုင္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။

 

ပိုတက္စီယမ္ ျမင့္မားစြာပါဝင္တဲ့ သစ္သီးေတြဟာ ၾကြပ္ၾကြတဲ့ အဆာေျပအစာေတြကို ေရွာင္တာေၾကာင့္ ဆားရရိွမႈ နည္းသလိုမ်ိဳး ေသြးဖိအားကို က်ဆင္းေစနိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ယခင္က ေလ့လာမႈေတြအရ အသက္ၾကီး သူေတြအေနနဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ ျမင့္မားစြာပါဝင္တဲ့ အစာစားရင္ အႏၲရာယ္ရိွတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ သူတို႔ရဲ႕ ေက်ာက္ကပ္ဟာ ပိုလွ်ံေနတဲ့ ေသြးတြင္းက ပိုတက္စီယမ္ကို ဖယ္ရွားနိုင္စြမ္း ေလ်ာ့နည္းေနတာေၾကာင့္ ဆိုပါတယ္။

ယခုေလ့လာမႈအရ ပိုတက္စီယမ္ဟာ ေက်ာက္ကပ္ လုပ္ေဆာင္ခ်က္အတြက္ ထိခိုက္မႈမရိွဘူးလို႔ ေတြ႔ရိွထား ပါ တယ္။

ပိုတက္စီယမ္ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တဲ့အသီးေတြထဲမွာ ငွက္ေပ်ာ္သီးလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးတစ္လံုးမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၄၂၀ မီလီဂရမ္ပါဝင္ျပီး လူၾကီးတစ္ေယာက္အတြက္ ေန႔စဥ္ပိုတက္စီယမ္ လိုအပ္ခ်က္ပမာဏ ၃၅၀၀ မီလီဂရမ္ ျဖစ္ပါတယ္။

ေလးပတ္တာေလာက္ ဆားေလွ်ာ့စားတာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားက်ဆင္းျပီး ေလျဖတ္တာနဲ႔ ႏွလံုးတိုက္ခိုက္ခံရႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့က်သြားတယ္လို႔ ေလ့လာမႈအရလည္း ေတြ႔ရိွထားပါတယ္။ ဆားေလွ်ာ့စားျပီး ငွက္ေပ်ာ္သီးနဲ႔ ဟင္းနုနယ္ ရြက္လို ပိုတက္စီယမ္ ျမင့္မားစြာပါဝင္တဲ့ အစာစားတာေၾကာင့္ ေသြးဖိအား ထိန္းခ်ဳပ္နိုင္ျပီး ေလျဖတ္တာ မျဖစ္ ေအာင္ ကာကြယ္နိုင္ပါတယ္။

Credit:GoodHealths