သိပ္လွေစတယ္ဆိုတဲ့ ခ်က္ေဆးကို ကိုယ္တုိင္ ေဖ်ာ္ေသာက္ၾကမယ္

လူအမ်ားက ခ်က္ေဆးလို႔ေခၚတဲ့ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ေဖ်ာ္ရည္က က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္႔အလြန္ ေကာင္း မြန္တာကို အားလံုးသိၿပီးသားလို႔ ထင္ပါတယ္။ အသားအေရအတြက္ ရွားေစာင္း လက္ပတ္ကို အေရျပားေပၚတင္ လိမ္းေပးရုံနဲ႔ ဒီေလာက္ လွသြားေစႏိုင္တယ္ဆိုရင္  ရွားေစာင္းလက္ပတ္အႏွစ္ကိုသာ အရည္ေဖ်ာ္ေသာက္မယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ေျပာစရာကို မလိုေတာ့ပါဘူး။ ရွားေစာင္းလက္ပတ္အႏွစ္နဲ႔ပဲ က်ိဳခ်က္ရင္ ဂ်ယ္လီေလးလို အိအိေလး ျဖစ္သြားပါတယ္။ ေရာင္းမယ့္သူေတြကေတာ့ ခ်က္ေဆးကို ရွားေစာင္းအႏွစ္နဲ႔ပဲခ်က္ရင္ မကိုက္တဲ့အတြက္ အခြံ ေတြပါ ထည့္က်ိဳခ်က္ၾကပါတယ္။

ရွားေစာင္းလက္ပတ္ေဖ်ာ္ရည္အတြက္ လိုအပ္တဲ့အရာေတြကေတာ့ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ တစ္ပင္၊ ထန္းလ်က္ရည္ (၄၀) သား၊ ႏွမ္းဆီ (၂၅) က်ပ္သား၊ ပ်ားရည္ (၁၀) က်ပ္သားရယ္ပဲ လိုပါမယ္။  ေဖ်ာ္ပံုေဖ်ာ္နည္းကေတာ့ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ ေဘးႏွစ္ဘက္က ဆူးေလးေတြကို ဓားေလးနဲ႔ အရင္ျဖတ္ရမယ္။ ၿပီးရင္ တစ္ရက္ေလာက္ ေထာင္ထားပါ။ ထြက္လာတဲ့ အဝါေရာင္အရည္ေတြကို ဖယ္ပစ္လိုက္ပါ။ ဒီအဝါရည္ေတြကို မဖယ္ဘဲ က်ိဳမယ္ဆိုရင္ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

ၿပီးရင္ အခံြတစ္ဖက္ကို ဓားနဲ႔ အေပၚယံေလးတင္ လွီးဖယ္လိုက္မယ္။ အႏွစ္ကို ဇြန္း (သို႔) ဓားနဲ႔ ျခစ္ခ်လိုက္ရင္ အရည္ေတြ အမ်ားၾကီးထြက္လာမွာျဖစ္ျပီး အဲဒီအရည္တစ္ဝက္ေလာက္ဘဲ က်န္တဲ့အထိ အခ်ိန္အေတာ္ၾကာ က်ိဳ ထားရပါမယ္။ ထန္းလ်က္ခဲေတြကို သက္သက္အရည္က်ိဳထားၿပီး ထန္းလ်က္ရည္မွာပါလာတဲ့ အနယ္ေတြကို ပိတ္စနဲ႔ ျဖစ္ျဖစ္စစ္ေပးရမယ္။

ၿပီးရင္ ထန္းလ်က္ရည္က်ိဳထားတာကို ေစာေစာက ရွားေစာင္းလက္ပတ္က်ိဳထားတဲ့အရည္ထဲကို ထည့္လိုက္ပါ။ ခဏေနရင္ ႏွမ္းဆီေလး နည္းနည္းပဲထည့္ျပီးေမႊေပးပါ။ ေရခမ္းစျပဳလာၿပီဆိုရင္ ပ်ားရည္ေလးထည့္ၿပီး ေမႊလိုက္ မယ္။ က်ိဳေနရင္း အိုးမကပ္ေအာင္ မီးေအးေအးနဲ႔ တည္ေပးရမွာပါ။ က်ိဳထားတဲ့အရည္ထဲမွာ ေရက်န္ေနရင္ မႈိ တက္တတ္တဲ့အတြက္ ေရခမ္းသည္ထိ ေမႊထားၿပီး က်ိဳေပးပါ။ က်န္တဲ့အရည္အႏွစ္ေတြက ဂ်ယ္လီေလးလိုပဲ ေတာ္ေတာ္ႀကီး စားေကာင္းတဲ့ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ေဖ်ာ္ရည္ရပါၿပီ။

သက္တမ္း (၂)ႏွစ္နဲ႔အထက္ရွိတဲ့အပင္ေတြမွာပဲ ထူးျခားေကာင္းမြန္တဲ့ ေဆးဖက္ဝင္အစြမ္းသတၱိေတြ ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ပင္ကိုေရြးတဲ့အခါမွာ အပင္သက္တမ္း အနည္းဆံုး (၂)ႏွစ္နဲ႔ အထက္ရွိတဲ့ အပင္ေတြကို ေရြးဖို႔လိုပါတယ္။ တစ္လမွာ (၂) ႀကိမ္ေလာက္ေသာက္ရုံနဲ႔ အူမၾကီးကိုသန္႔စင္ေပးတာမို႔ ဆီး၊ ဝမ္း၊ ေလကိုမွန္ေစပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေအာင္ဆိုၿပီး အလုအယက္ မွာဝယ္ေနၾကတဲ့ ခ်က္ေဆးဆိုတာ ဒီရွားေစာင္းအႏွစ္ကို က်ိဳထားတာပါပဲ။ Credit : Duwun