ဆီးခိ်ဳကို ထိန္းေပးႏိုင္တဲ့ ၾကက္ဥျပဳတ္ နဲ႔ ရွလကာရည္

လူသားေတြရဲ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ အစားအေသာက္က ဆက္စပ္ေနတာပါ။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ လူသားတို႔ရဲ့ ေနထိုင္မႈဘ၀ စားေသာက္မႈပံုစံေတြဟာ က်န္းမာေရးေကာင္းျခင္းမေကာင္းျခင္းရဲ့ အဓိက အေၾကာင္းအရင္း ပါပဲ။ ေသြးတြင္းသၾကားဓါတ္ ပါ၀င္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ဖို႔ တစ္ေန႔ ၾကက္ဥတစ္လံုးစားမယ္။ ဒီေန႔ ျမန္မာမွာေရာ ကမၻာမွာပါ အျဖစ္မ်ားဆံုးေရာဂါတစ္မ်ိဳးကေတာ့ ဆီးခ်ိဳေရာဂါပါပဲ။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ၃ မ်ိဳး ၃ စားရွိေပမဲ့ အဓိက အားျဖင့္ေတာ့ ၂ မ်ိဳး အျဖစ္မ်ားပါတယ္။

၁။   Type 1 Diabetes ကိုယ္ခႏၶာကေန အခ်ိဳဓါတ္ကို ထိန္းညွိေပးတဲ့ သရက္ရြက္ကေန ထုတ္ေပးရမဲ့ Insulin ေဟာ္မုန္း မထုတ္ႏိုင္တာ။ ငယ္ရြယ္တဲ့သူေတြမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

၂။   Type 2 Diabetes (အင္စူလင္) ေဟာ္မုန္းကို ခံႏိုင္ရည္ျဖစ္ေနတာ။ လူေတြ အမ်ားဆံုးျဖစ္တယ္။

၃။   Gestational Diabetes ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနခ်ိန္မွာျဖစ္ပါတယ္။

နံပါတ္ ၃ အမ်ိဳးစားကေတာ့ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ အျဖစ္မ်ားၿပီး ကိုယ္၀န္ေဆာင္ၿပီးခ်ိန္မွာ ေပ်ာက္ သြားၾကပါတယ္။ နံပါတ္ ၁ နဲ႔ နံပါတ္ ၂ ကေတာ့ အျဖစ္မ်ားဆံုးပါ။ ဆီးခ်ိိဳပမာဏထိန္းၿပီး သက္တမ္းေစ့ေတာ့ ေနသြားႏိုင္ပါတယ္။

ဆီးခ်ိဳျဖစ္တာဟာ ေသြးတြင္း ဂလူးဂို႔စ္ပါ၀င္မႈကို ထိန္းညွိေပးႏိုင္တဲ့ အင္ဆူလင္ပမာဏ အလံုအလာက္ မထုတ္ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ အင္ဆူလင္ဟာ ေသြးတြင္းသၾကားဓါတ္ကို ပံုမွန္အတိုင္းျဖစ္ေစဖို႔ လုပ္ေဆာင္ေပးပါတယ္။

ၾကက္ဥစားတာဟာ ေသြးတြင္းသၾကားဓါတ္ပါ၀င္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးပါတယ္တဲ့။ ၾကက္ဥျပဳတ္တစ္လံုးကို ျပဳတ္ပါ။ ၿပီးရင္အခြံခြာပါ။ ၿပီးရင္ ဇြန္းနဲ႔ အပိုင္းပိုင္းပိုင္းၿပီး ရွလကာရည္ထည့္ပါ။ ၿပီးရင္ တစ္ညထားပါ။ မနက္မိုးလင္းရင္ ေရေႏြးတစ္ခြက္နဲ႔ အဲဒီၾကက္ဥကို ေရာစားပါ။ ဒီလိုေန႔တိုင္းလုပ္ေပးတာ ေသြးတြင္းသၾကား ဓါတ္ပါ၀င္မႈနည္းသြားၿပီး ဆီးခ်ိဳသမားေတြအတြက္ သက္တမ္းေစ့ေနထိုင္ႏိုင္ဖို႔ အကူအညီေပးမွာပါ။

Credit : mystylemyanmar